„Fazole azuki jsou malé, asi 5 mm dlouhé tmavočervené fazole. Pěstují se zejména v Číně. Obsahují vitamíny B1, B2, B3 a minerální látky jako hořčík, fosfor, draslík, zvýšený podíl železa a vápníku. Mají tu výhodu, že nenadýmají tolik, jako jiné fazole (nepatří na rozdíl od většiny jiných luštěnin k bohatým zdrojům purinů). Podle čínské dietetiky mají kromě ledvin pozitivní vliv na srdce, tenké střevo a pročišťují organismus. Tím, že ledviny ovládají naše city a strach, jsou fazole azuki ceněny jako zdroj odvahy.“
Potřebujeme:
Postup:
Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu vyměníme a uvaříme je doměkka (dobu varu lze zkrátit vařením v tlakovém hrnci). Při vaření můžete přidat bobkový list, saturejku apod. Po uvaření rozmixujeme fazole s nakrájenou červenou řepou (předem uvařenou a oloupanou) a větším stroužkem česneku. Při mixování naředíme trochou rajského protlaku. Dochutíme solí, ozdobíme nasekanými zelenými natěmi (či bylinkami) a podáváme s vhodným pečivem a se zeleninou (nebo jako dip se zeleninou).
TIP: Rajský protlak lze nahradit tahini pastou nebo troškou panenského oleje. Dochutit můžete pomazánku i umeoctem (před solením) či osmaženou cibulkou, různými bylinkami atd.
(2.4.2020, Š.Hajská, Zdroj a inspirace: BioAbecedář Hanky Zemanové)