Bábovka nebo muffiny s mrkví a jablkem - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 40 g rozpuštěného másla či oleje
  • 1 velké jablko
  • 2 středně velké mrkve
  • 90 g hladké špaldové mouky
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g třtinového cukru – viz tipy
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • (3 lžíce strouhaného kokosu – lze vynechat)

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 160-175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo do nich vložíme papírové košíčky. Pokud budeme dávat těsto do malé bábovkové formy – vymažeme ji a vysypeme moukou.
  2. Jablko oloupeme a rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec. Mrkev očistíme a oloupeme. Obojí nastrouháme nahrubo.
  3. V míse smícháme sypké suroviny: mouku s cukrem, skořicí, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli.
  4. Ve druhé míse smícháme (rozšleháme) vejce s tukem a mlékem. Vaječnou směs přidáme k sypké směsi a mícháme, dokud nejsou všechny přísady vlhké. Poté přidáme nastrouhanou mrkev s jablkem a popř.strouhaný kokos.
  5. Těsto plníme do důlků na muffiny ideálně jen do ¾. Muffiny pečeme ve střední části trouby asi 20-25 minut dozlatova. Poté je vyndáme z trouby, necháme je krátce ve formě a poté je vyndáme a necháme vychladnout. Pokud jsme těsto vložili do bábovkové formy, upravíme délku pečení dle potřeby, aby byla bábovka uvnitř upečená.

Dobrou chuť! 😋

TIPY: Cukr používám nejčastěji třtinový a jeho množství snižuji co nejvíc, s ohledem na to, pro koho to peču. Určitě by šel v receptu nahradit dle vašich vlastních zkušeností a potřeb. Do těsta lze přidat i pravý vanilkový cukr (hmotnost cukru celkem 70 g). Stejně tak druh a poměr použité mouky si můžete upravit tak, jak potřebujete.

(zveřejněno: 24.3.2025, Š.Hajská, zdroj inspirace: Muffiny, nakladatelství Ikar)