Recept je inspirován receptem z knihy Menu lásky. Červené víno patří mezi potraviny s prohřívajícím efektem a tak se tenhle recept hodí spíš do chladnějšího období. Kromě prohřívajícího efektu můžete očekávat i efekt afrodiziakální. Klasickou bábovku určitě nečekejte. Je to hutnější dezert, který se hodí pro speciální chvíle…..
POTŘEBUJEME:
na cca 12 porcí (1 ks má cca 707 kJ / 3 g bílkovin / 11 g sacharidů / 12 g tuků – uvedené hodnoty jsou jen orientační)
10 lžic suchého červeného vína
1 ks skořicové kůry
kůra z 1 bio-citronu
40 g třtinového cukru
125 g másla
50 g kvalitní hořké čokolády
½ lžičky mleté skořice
2 vejce
½ prášku do pečiva
110 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
POSTUP:
Zahřejeme směs červeného vína, skořicové kůry a citrónové kůry. Nenecháme vařit. Odstavíme a necháme vychladnout. Nemusí to být zrovna Bordeaux, ale mělo by to být dobré víno se silným aroma. Pokud necháme zahřáté víno důkladně vychladnout, krásně provoní celou kuchyň.
Troubu rozpálíme na 150 stupňů.
Změklé máslo smícháme se žloutky ze 2 vajec a s cukrem, postupně přidáme na hrubo nastrouhanou čokoládu, skořici a vychlazené scezené víno (bez citrónové kůry).
Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do čokoládové směsi nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidáme sníh z bílků. Opatrně vše promícháme.
Malou (bábovkovou) formu vymažeme máslem a naplníme asi z poloviny těstem. Těsto rozetřeme jemně směrem do krajů.
Pečeme mírně dozlatova (30-35 minut dle výkonu trouby).
Bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a servírujeme.
Lze ji podávat samostatně nebo s troškou ušlehané smetany nebo tvarohu (podle toho, zda chcete navýšit tuk či bílkoviny), nastrouhanou čokoládou či s drobným ovocem. 😋
TIP: Formu jsem vymazala máslem a vysypala pravým kakaem. Bábovka šla dobře vyklepnout z formy a měla tmavě hnědý okraj díky kakau.
( zveřejněno 14.3.2021, inspirace: Alfons Schuhbeck, Menu lásky)