Banánové lívance - Fit Poradna

Banány jsou jedním z nejvíce konzumovaných druhů ovoce na naší planetě. Přestože preferuji české potraviny a to zohledňuji už při samotném nákupu, patří banány a citróny mezi ty druhy exotického ovoce, které u nás v kuchyni mají svoje místo (banány mnohem méně častěji než citróny). Jsem si vědoma toho, jak jsou oba typy ovoce chemicky ošetřovány. Přesto jim čas od času neodolám. Proč mám ráda banány?

Jednak už proto, že mám ráda přirozeně sladké chutě. Banán patří mezi nejsladší druhy ovoce (obsahuje hodně ovocného cukru). Z mikroživin obsahuje hodně draslíku, hořčíku, vlákniny, vitamínů C a B6. Doporučuje se při nervovém vypětí, sportovcům a i lidem s oslabeným trávením (např. na kolečka nakrájený, na trošce přepuštěného másla 2 minutky opečený). Neměli by ho jíst ti, kteří potřebují množství cukru z nějakého zdravotního důvodu ve svém jídelníčku snížit. Nejlepší a nejjednodušší je, když ho jíte „jen tak“ – bez úpravy. Bývá hodně používaný i do receptů. Banánové lívance mohou být variantou sladkého hříchu – bez dalšího doslazování.

POTŘEBUJEME:

  • 1 přezrálý banán
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 4-5 lžic jáhlové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • tuk na smažení, např. Ghí

POSTUP:

Banán rozmačkáme vidličkou. Přidáme k němu vejce a mléko a rozšleháme metličkou. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a sypkou směs přidáme k té tekuté. Dobře rozmícháme. Rozpálíme pánev s trochou přepuštěného másla či jiného tuku vhodného na smažení. Lžící dáváme těsto na pánev do tvaru malých koleček. Z každé strany lívanečky krátce opečeme dozlatova. Z hotových lívanců necháme chvíli na ubrousku odsát přebytečný tuk. Podáváme s troškou čerstvého ovoce na ozdobu, ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou nebo s ořechovým máslem apod.

Dobrou sváteční chuť! 😋

TIP: Nakoupené banány se nedoporučuje ukládat do lednice, protože tím jejich kvalita utrpí. Vůně, chuť a konzistence banánů je významně ovlivněna teplotou, při níž dozrávají.

(28.10.2020, Š.Hajská)