Boloňská omáčka - Fit Poradna

Tohle jídlo je mým oblíbeným. Syn má rád maso, dcera má ráda těstoviny a já mám ráda ta jídla, ze kterých se najíme všichni. 🥰

Jak jsem se dočetla, přesný recept na boloňskou omáčku je těžké najít. Většina kuchařů ji vaří z rajského protlaku, někdo z drcených rajčat. Já ji vařím z toho, co je doma. V létě přidávám rajčata, v zimě lze použít rajský protlak. To, co jsem si na ni oblíbila, je mleté bio hovězí maso.

POTŘEBUJEME:

  • mleté hovězí maso (400-500g)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2-4 rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo sádla)
  • 1 dl červeného vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • trošku vývaru nebo vody
  • sůl, pepř
  • oregano
  • špagety (těstoviny)
  • strouhaný sýr na ozdobu
  • zelená petrželka

POSTUP:

Cibuli nasekáme na drobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Rajčata nakrájíme na kousky. Na tuku zpěníme nasekanou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel a necháme pár minut změknout. Přidáme mleté hovězí maso (můžeme zvýšit plamen) a mícháme, než se maso opeče. Větší kousky masa vařečkou rozdělíme. Poté zalijeme červeným vínem a za občasného míchání necháme všechnu tekutinu vyvařit. Nakonec přidáme rajčata, oregano (nebo trošku provensálského koření), trošku protlaku, sůl a pepř. Dle potřeby naředíme troškou vody či vývaru. Dusíme pod pokličkou dostatečně dlouhou dobu, než je maso měkké (cca 30-45 minut). Během dušení občas promícháme a v případě potřeby znovu mírně podlijeme. Maso by mělo zkřehnout a omáčka zhoustnout. Je-li omáčka příliš řídká, v závěru ji zredukujeme (bez pokličky). Mezitím si připravíme těstoviny či špagety. Podáváme s těstovinami a troškou nastrouhaného sýru či s čerstvě nasekanou petrželovou natí.

Dobrou chuť!😋

TIP: Rajčata neloupu. Snažím se používat kvalitní suroviny a když si můžu vybrat z českých zdrojů, dělám to. Pokud vám vadí v jídle slupičky, zalijte rajčata před krájením horkou vodou a slupky oloupejte. Tahle masová směs se dá použít různě. Sobě k boloňské omáčce většinou vařím celozrnné špagety. Pokud z nějakého důvodu omezujete přílohy, můžete masovou směs použít třeba jenom se zeleninou (jako na obrázku). Variant je hodně……

Je to na vás, kterou z nich si vyberete. 😉

(30.8.2020, Š.Hajská)