Boršč - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

na vývar

  • hovězí přední s kostí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 lžičky soli

ostatní suroviny

  • 1-2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 větší červenou řepu (300 g)
  • ¼ celeru
  • 1 velkou mrkev
  • 1 střední kořenovou petržel
  • 1 velkou bramboru
  • 6-8 rajčat nebo sterilovaná rajčata
  • sůl dle chuti

na dochucení a ozdobení

  • sekané zelené bylinky
  • kysanou smetanu
  • popř. chilli

POSTUP:

V tlakovém hrnci zalijeme maso vodou tak, aby bylo ponořené a vaříme s kořením a cibulí doměkka (40-50 minut). Mezitím si na pařáku (v hrnci s vodou a pokličkou) uvaříme omytou neoloupanou červenou řepu. Vývar scedíme a maso nakrájíme na malé kousky. Na polévku použijeme cca 1 l vývaru. Všechnu zeleninou (řepu po mírném zchladnutí) oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Na másle osmažíme pár minut nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, řepu a rajčata. Vaříme 12-15 minut do změknutí veškeré zeleniny a ke konci varu přidáme nakrájené maso a nasekané bylinky. Dle potřeby dochutíme solí či pepřem. Na talíři zdobíme kysanou smetanou, chilli apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Pokud máte poctivý, dlouze vařený vývar, je to ještě lepší varianta.

(16.12.2020, Š.Hajská)