Dalším jídlem, které mají děti rády, jsou knedlíky. Vařím jim bramborové knedlíky s jáhly, ke kterým mne před lety inspirovala Hanka Zemanová receptem na jahelno-bramborové těsto v knize BioAbecedář. Jen používám ty mouky, které doma zrovna mám a knedlíky vařím jako přílohu.
POTŘEBUJEME:
POSTUP: Jáhly propláchneme před uvařením v horké vodě a uvaříme je v poměru 1: 2 (1 díl jahel ku 2 dílům vody) cca 15-20 minut. Necháme zchladnout. Brambory po uvaření oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme vychladlé jáhly s nastrouhanými bramborami. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vytvoříme těsto. Je univerzální. Jdou z něj dělat klasické bramborové knedlíky, špalíčky apod. Vaříme je ve vroucí osolené vodě (15-20 minut max., dle velikosti šišek). Z uvedeného množství dělám 3 šišky, které po uvaření nakrájím na plátky.
TIP: Knedlíky lze před podáváním lehce opéct na přepuštěném másle.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Smažíme jí na rozehřátém tuku v tlakovém hrnci mírně dozlatova (pozvolna a delší dobu), poté přisypeme červenou papriku a restujte jí jen minutku, aby nezhořkla. Přidáme na kostky nakrájené maso a pár minut opékáme, aby se zatáhlo, pustilo šťávu a začalo vonět. Přidáme nakrájenou papriku, očištěné a nakrájené houby a pár minut společně opékáme. Osolíme, popř.lehce opepříme, přidáme pokrájená rajčata bez slupky, popř. lžíci protlaku či kečupu a zalijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené. Pokud máme rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli. Lze přidat i trošku sušených bylinek (majoránku, tymián, saturejku…). Tlakový hrnec uzavřeme a v natlakovaném hrnci necháme maso cca 30 minut dusit (dle typu masa). Po otevření zkontrolujte měkkost masa a hustotu omáčky. Pokud maso ještě není krásně měkké (nesmí se rozpadat), znovu uzavřeme. Pokud je omáčka příliš řídká, zredukujeme ji vyvařením tekutiny. Dokořeníme (pokud je třeba) a podáváme. Přílohu můžeme zvolit libovolnou, klasické knedlíky nedoporučuji.
TIP: Lze podávat i bez přílohy, jen se zeleninou. Pokud chcete zvolit jednodušší přílohu než knedlíky, uvařte si k masu samotné jáhly či pohanku.
(zveřejněno 29.9.2019, Š. Hajská)