Bramborové knedlíky s jáhly a hovězí maso v tlakovém hrnci - Fit Poradna

Dalším jídlem, které mají děti rády, jsou knedlíky. Vařím jim bramborové knedlíky s jáhly, ke kterým mne před lety inspirovala Hanka Zemanová receptem na jahelno-bramborové těsto v knize BioAbecedář. Jen používám ty mouky, které doma zrovna mám a knedlíky vařím jako přílohu.

Bramborové knedlíky s jáhly

POTŘEBUJEME:

  • 100 g syrových jáhel (nebo 250 g uvařených)

  • 250 g brambor uvařených ve slupce

  • 100 g ječné celozrnné mouky

  • 50 g špaldové celozrnné mouky

  • 50 g hladké špaldové mouky

  • 1 lžička soli

  • 1 větší vejce

POSTUP: Jáhly propláchneme před uvařením v horké vodě a uvaříme je v poměru 1: 2 (1 díl jahel ku 2 dílům vody) cca 15-20 minut. Necháme zchladnout. Brambory po uvaření oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme vychladlé jáhly s nastrouhanými bramborami. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vytvoříme těsto. Je univerzální. Jdou z něj dělat klasické bramborové knedlíky, špalíčky apod. Vaříme je ve vroucí osolené vodě (15-20 minut max., dle velikosti šišek). Z uvedeného množství dělám 3 šišky, které po uvaření nakrájím na plátky.

TIP: Knedlíky lze před podáváním lehce opéct na přepuštěném másle.

Hovězí maso v tlakovém hrnci

POTŘEBUJEME:

  • hovězí zadní maso

  • 1 větší cibule

  • 2 rajčata (bez slupky)

  • 1 paprika

  • trocha hub (není nutné)

  • 2 lžíce sádla (přepuštěného másla)

  • 1 lžička mleté červené papriky

  • sůl

  • popř. pepř či špetka chilli

  • 1 lžíce rajského protlaku či kečupu (lze vynechat)

  • trocha vody na podlití

  • kolečka pórku nebo petrželka na ozdobení

POSTUP:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Smažíme jí na rozehřátém tuku v tlakovém hrnci mírně dozlatova (pozvolna a delší dobu), poté přisypeme červenou papriku a restujte jí jen minutku, aby nezhořkla. Přidáme na kostky nakrájené maso a pár minut opékáme, aby se zatáhlo, pustilo šťávu a začalo vonět. Přidáme nakrájenou papriku, očištěné a nakrájené houby a pár minut společně opékáme. Osolíme, popř.lehce opepříme, přidáme pokrájená rajčata bez slupky, popř. lžíci protlaku či kečupu a zalijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené. Pokud máme rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli. Lze přidat i trošku sušených bylinek (majoránku, tymián, saturejku…). Tlakový hrnec uzavřeme a v natlakovaném hrnci necháme maso cca 30 minut dusit (dle typu masa). Po otevření zkontrolujte měkkost masa a hustotu omáčky. Pokud maso ještě není krásně měkké (nesmí se rozpadat), znovu uzavřeme. Pokud je omáčka příliš řídká, zredukujeme ji vyvařením tekutiny. Dokořeníme (pokud je třeba) a podáváme. Přílohu můžeme zvolit libovolnou, klasické knedlíky nedoporučuji.

TIP: Lze podávat i bez přílohy, jen se zeleninou. Pokud chcete zvolit jednodušší přílohu než knedlíky, uvařte si k masu samotné jáhly či pohanku.

(zveřejněno 29.9.2019, Š. Hajská)