Makovník podávaný se skyrem
Mák je prastarou kulturní plodinou, která se k nám dostala ze Středomoří a střední Asie. Už 3000 let př.n.l. jej Sumerové nazývali „rostlinou radosti“. Staří Egypťané přidávala semena máku do pečiva. Římané zasvětili mák bohyni úrody Ceres, která prý člověka naučila sít a kosit obilí. (citace z knihy Magdalény Staňkové-Krohnové: Bylinky pro děti a maminky).
Receptů na makovníky existuje velké množství. Zkoušela jsem i makovníky bez přidaného cukru, slazené jen ovocem a byly moc dobré. Tentokrát mi od vaření zbylo pár ve slupce uvařených brambor a tak jsem vyzkoušela tenhle, v bezlepkové variantě.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Předehřejeme troubu. Oloupané vařené brambory nastrouháme na jemno do mísy. V další míse utřeme cukr se žloutky a mlékem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a mákem. Promícháme. Pak do těsta zapracujeme nastrouhané brambory a nakonec sníh ušlehaný z bílků. Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem, dno posypeme lžičkou cukru a poklademe plátky hrušek. Zalijeme těstem a povrch rozetřeme do krajů. Pečeme na 175 stupňů cca 40 minut. Podáváme např. s troškou tvarohu či skyru (viz úvodní obrázek).
Dobrou nedělní chuť! 😋
(22.11.2020, Š.Hajská, Inspirace z časopisu: Podzimní ovoce & houby)