Inspirací mi tentokrát byly recepty ze zahraniční knihy (vhodné u určitého onemocnění, u kterého je doporučováno snížení sacharidů ve prospěch bílkovin a zdravých tuků). Recept jsem upravila (mimo jiné i přidáním jáhel), neboť jsme ho použili v rámci cíleného stravování během doby, kdy jsme sacharidy neomezovali, jen jsme jejich část nahrazovali větším množství zeleniny, ovoce a potravin s vyšším podílem vlákniny. Tak třeba se vám ten recept bude také hodit….
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Jáhly uvaříme předem a necháme lehce zchladnout (můžeme použít zbylé uvařené jáhly – cca 150 g). Menší brokolici (nebo její část) rozebereme na malé růžičky, omyjeme a důkladně osušíme. V mixéru umixujeme na hrubší drť a přendáme ji do mísy. Přidáme jáhly, strouhaný parmezán (nebo jiný oblíbený sýr), vejce, sůl a koření dle chuti a dobře promícháme, případně trochu osolíme. Plech vyložíme pečícím papírem a klademe na něj polévkovou lžící brokolicové těsto (vytvoříme korpus vysoký asi 1 cm). V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme dozlatova (asi 15 minut). Mezitím omyjeme rajčata, rozkrojíme je, odstraníme bubáky a semínka a nakrájíme je na kousky. Mozzarellu nastrouháme nahrubo. Pizzu poklademe mozzarellou a rajčaty, posypeme oreganem a dáme ji ještě na pár minut zapéct. Lze přidat i několik oliv nakrájených na kolečka. Před podáváním můžeme pokapat trochou panenského (olivového) oleje, případně olejem s drceným česnekem apod. Po upečení je trochu křehká, tak ji servírujeme opatrně.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Pokud chcete, aby těsto bylo tužší, vynechte jáhly, použijte dvojnásobné množství vajec a přidejte více strouhaného sýra. Rajčata a mozzarellu nemusíte zapékat, ale jen s nimi hotovou pizzu obložit. Mozzarellu v tom případě nakrájejte na plátky.
(30.9.2024, Š.Hajská)