Brokolice je zelenina, kterou buď milujete a nebo jí „nemusíte“.
Já jsem si ji oblíbila díky 3 týdnům Jarního re-startu.
„Patří spolu se zelím, růžičkovou kapustou a květákem do skupiny brukvovité zeleniny. Brukvovitá zelenina obsahuje rostlinné látky isothyokyanáty, jimž se připisují protirakovinné účinky, a rovněž indoly pomáhající tělu snižovat hladinu estrogenu i chemikálií estrogenu podobných a přetvářet je na neškodnější látky, jež se vylučují z těla přirozenou cestou.“ (Caroline Fibaek a Stine Furst: Hormony v harmonii).
A nejen to. Uvádí se, že je to vhodná potravina pro zdravé kosti a zuby. Obsahuje celou řadu dalších nutrientů (nejen hořčík a vápník). Stojí za to vyzkoušet, do které skupiny z těch dvou patříte vy.
POTŘEBUJEME (na 1 porci):
POSTUP:
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme je pár minut v páře. Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji na tenké šikmé plátky a pár minut je orestujeme na trošce přepuštěného másla nebo na kokosovém oleji. V závěru přidáme na ½ nakrájená menší rajčata, posypeme troškou oblíbeného koření a soli (mořské, himalájské apod.) a pár minut prohřejeme spolu s mrkví. Červenou papriku opláchneme a pokrájíme jí spolu s okapanou mozzarellou na menší kousky. V misce smícháme růžičky brokolice, mrkev spolu s rajčaty, nakrájenou kapii s mozzarellou, lžíci slunečnicových semínek a lžičku-lžíci oblíbeného panenského oleje (může být olivový nebo jiný). Okořeníme a osolíme dle chuti a podáváme.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Salát jsem ochutila kořenící směsí od Sonnentoru Dobrá nálada.
Zveřejněno 13.4.2022, Š.Hajská