Pesto se nejčastěji dělá z bazalky, lze však udělat i z jiných zelených bylin, které máte rádi. Můžete použít nejen různé druhy zelených bylinek, ale i různá semínka či ořechy. Dají se použít piniová semínka, ale třeba i mandle. Správná kouzelnice zkrátka kouzlí na místě – z toho, co dá zahrada a dům…..
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Semínka opražíme pár minut nasucho na pánvi. Bylinkové snítky opláchneme, otřepeme a otrháme zdravé lístečky. Česnek prolisujeme. Všechny suroviny kromě soli a sýru rozmixujeme. Dosolíme a zahustíme sýrem tak, aby vznikla řídká kašička konzistence pesta. Pesto je výborné na dochucení hotových jídel, na zeleninu, sýry, do talíře s krémovou polévkou apod.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Lze ho uchovávat v lednici nebo ho můžete rozdělit do tvořítek na led a zamrazit. Po zamražení kostičky pesta vyklopte a uchovávejte v mrazáku. Můžete si tak vyndávat jednotlivé porce dle potřeby.
(13.6.2021, Š.Hajská)