Celozrnné bylinkové muffiny - Fit Poradna

Tyhle slané muffiny můžete péct nejen v létě s čerstvými bylinkami, ale i v zimě a použít bylinky zamražené nebo nasušené či nějakou bylinkovou směs – např. provensálské koření. Dle druhu použitých bylinek upravte jejich množství. Zajímavou variantou je i použití medvědího česneku – ty můžete upéct třeba na Velikonoce.

POTŘEBUJEME:

  • 1 cibuli
  • 70 g šunky nejvyšší kvality
  • 2 lžíce olivového oleje či ghí
  • 200 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 150 g tvarohu
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce strouhaného eidamu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a důlky vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku nakrájíme na drobné kostičky. Šunku a cibuli opečeme na oleji nebo na přepuštěném másle.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou. Utřeme vejce, tvaroh, mléko, sýr, sůl a pepř. Přimícháme do toho šunku, cibuli a bylinky.
  3. Tvarohovou hmotu přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce promícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.
  4. Do důlku plníme těsto do ¾ a muffiny pečeme ve střední části trouby 20-25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut odpočinout a muffiny vyjmeme z formy.

Dobrou chuť! 😋

(29.1.2021, Inspirace z knihy Muffiny: nakl. Ikar)