Tyhle slané muffiny můžete péct nejen v létě s čerstvými bylinkami, ale i v zimě a použít bylinky zamražené nebo nasušené či nějakou bylinkovou směs – např. provensálské koření. Dle druhu použitých bylinek upravte jejich množství. Zajímavou variantou je i použití medvědího česneku – ty můžete upéct třeba na Velikonoce.
POTŘEBUJEME:
1 cibuli
70 g šunky nejvyšší kvality
2 lžíce olivového oleje či ghí
200 g celozrnné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 vejce
150 g tvarohu
4 lžíce mléka
2 lžíce strouhaného eidamu
sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce nasekaného tymiánu
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů a důlky vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku nakrájíme na drobné kostičky. Šunku a cibuli opečeme na oleji nebo na přepuštěném másle.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou. Utřeme vejce, tvaroh, mléko, sýr, sůl a pepř. Přimícháme do toho šunku, cibuli a bylinky.
Tvarohovou hmotu přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce promícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.
Do důlku plníme těsto do ¾ a muffiny pečeme ve střední části trouby 20-25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut odpočinout a muffiny vyjmeme z formy.
Dobrou chuť! 😋
(29.1.2021, Inspirace z knihy Muffiny: nakl. Ikar)