Celozrnné dukátky - Fit Poradna

Mezi symboly Vánoc patří symboly plodnosti, bohatství, hojnosti a nabývání majetku. Někdy k tomu stačí málo – jen pár základních surovin. Z uvedeného těsta můžete tvořit dukátky (po upečení je lehce obalit v pravém vanilkovém cukru) nebo knoflíčky (s troškou čokoládové polevy a ořechem).

POTŘEBUJEME:

  • 250 g špaldové celozrnné mouky (nebo 150 g celozrnné ječné a 100 g pohankové mouky)

  • 150-180 g másla

  • 50 g třtinového cukru

  • 150 g mletých liskových ořechů

  • pravý vanilkový cukr na obalení

POSTUP:

Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici. Těsto je hodně křehké. Tvarujeme z něj rukama malé kuličky a ty potom dlaní rozplácneme na malé placičky (dukátky). Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů na plechu vyloženém pečícím papírem. Po upečení obalujeme lehce ve vanilkovém cukru.

TIP: Na obalení lze použít třtinový cukr rozmíchaný s pravou vanilkou.

(13.12.2019, Š.Hajská)