POTŘEBUJEME:
- 1 cibuli
- 2 lžíce řepkového oleje
- alespoň 2 hrsti kopřiv
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičku jedlé sody
- 1 vejce
- 150 g (tučného) tvarohu
- 4 a více lžic (bio)mléka
- 4 lžíce strouhaného eidamu
- sůl a pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kopřivy spaříme vroucí vodou, listy otrháme ze stonků a dle jejich velikosti případně pokrájíme na menší kousky. Pokud listy nejsou velké, stačí je otrhat.
- Na rozehřátém oleji opečeme nakrájenou cibuli a přidáme kopřivové listy. Za občasného míchání je necháme dostatečně „zavadnout“ a zmenšit jejich objem. Osolíme a případně trochu opepříme.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou. V druhé misce smícháme tvaroh, vejce, mléko a sýr. Případně také trochu okořeníme (solí a pepřem).
- Tvarohovou hmotu přidáme k sypké směsi a dobře promícháme. Pokud je třeba směs naředit (záleží na množství použité kopřivové směsi), přidáme ještě trochu mléka.
- Do důlků na muffiny plníme směs jen do ¾ a muffiny pečeme ve střední části trouby 20-25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout a vyndáme je z formy.
Dobrou chuť! 😋
(25.4.2025, Š.Hajská)