Celozrnné muffiny s kopřivami a tvarohem - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • alespoň 2 hrsti kopřiv
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičku jedlé sody
  • 1 vejce
  • 150 g (tučného) tvarohu
  • 4 a více lžic (bio)mléka
  • 4 lžíce strouhaného eidamu
  • sůl a pepř

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kopřivy spaříme vroucí vodou, listy otrháme ze stonků a dle jejich velikosti případně pokrájíme na menší kousky. Pokud listy nejsou velké, stačí je otrhat.
  2. Na rozehřátém oleji opečeme nakrájenou cibuli a přidáme kopřivové listy. Za občasného míchání je necháme dostatečně „zavadnout“ a zmenšit jejich objem. Osolíme a případně trochu opepříme.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou. V druhé misce smícháme tvaroh, vejce, mléko a sýr. Případně také trochu okořeníme (solí a pepřem).
  4. Tvarohovou hmotu přidáme k sypké směsi a dobře promícháme. Pokud je třeba směs naředit (záleží na množství použité kopřivové směsi), přidáme ještě trochu mléka.
  5. Do důlků na muffiny plníme směs jen do ¾ a muffiny pečeme ve střední části trouby 20-25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout a vyndáme je z formy.

Dobrou chuť! 😋

(25.4.2025, Š.Hajská)