Celozrnný koláč s mákem a tvarohem - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí (bio)
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetku soli

Na makovou náplň:

  • 100-150 g máku
  • lžičku skořice
  • kůru z bio-citrónu
  • 150 ml mléka
  • rozinky nebo datle
  • (1-2 lžíce rumu)

Na tvarohovou náplň:

  • tvaroh
  • jogurt či mléko na naředění
  • med nebo čekankový sirup na oslazení

Na ozdobu:

  • vlašské ořechy nebo mandle
  • višňový/třešňový kompot apod.
  • popř.povidla nebo domácí zavařeninu

POSTUP:

1) Mouku nasypeme do větší mísy. Do vlažné vody přidáme droždí a lžičku cukru, promícháme a necháme 5 minut vzejít. Kvásek pak nalijeme k mouce, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 25 minut.

2) Mák umeleme a nasypeme do mísy, přidáme skořici a citrónovou kůru. Rozinky nasypeme do nádoby vhodné na mixování, zalijeme je horkým mlékem a rozmixujeme dohladka. Smícháme s mákem a necháme chvíli odležet. Dle chuti lze přidat 1-2 lžíce rumu.

3) Pokud chceme 2 druhy náplně, tak smícháme suroviny i na tvarohovou náplň.

4) Vykynuté těsto znovu rohněteme a roztáhneme nebo rozválíme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a lehce vysypaný). Okraje by měly být zvýšené. Těsto trošku vyběhne, takže lze vyválet do tenka. Na těsto rozetřeme náplně dle chuti, ozdobíme ovocem a jemně ho vtlačíme do těsta.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů asi 20-25 minut. 5 minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi (pokud použijete vlašské ořechy, lze je vtlačit do náplně spolu s ovocem).

Necháme zchladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.

Dobrou chuť! 😋

(6.11.2022, Zdroj inspirace: časopis gurmet 5/2008)