POTŘEBUJEME:
Na makovou náplň:
Na tvarohovou náplň:
Na ozdobu:
POSTUP:
1) Mouku nasypeme do větší mísy. Do vlažné vody přidáme droždí a lžičku cukru, promícháme a necháme 5 minut vzejít. Kvásek pak nalijeme k mouce, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 25 minut.
2) Mák umeleme a nasypeme do mísy, přidáme skořici a citrónovou kůru. Rozinky nasypeme do nádoby vhodné na mixování, zalijeme je horkým mlékem a rozmixujeme dohladka. Smícháme s mákem a necháme chvíli odležet. Dle chuti lze přidat 1-2 lžíce rumu.
3) Pokud chceme 2 druhy náplně, tak smícháme suroviny i na tvarohovou náplň.
4) Vykynuté těsto znovu rohněteme a roztáhneme nebo rozválíme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a lehce vysypaný). Okraje by měly být zvýšené. Těsto trošku vyběhne, takže lze vyválet do tenka. Na těsto rozetřeme náplně dle chuti, ozdobíme ovocem a jemně ho vtlačíme do těsta.
5) Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů asi 20-25 minut. 5 minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi (pokud použijete vlašské ořechy, lze je vtlačit do náplně spolu s ovocem).
Necháme zchladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.
Dobrou chuť! 😋
(6.11.2022, Zdroj inspirace: časopis gurmet 5/2008)