POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Přes noc (nebo přes den) namočíme pohankové kroupy do vody. Po dostatečně dlouhé době namáčení vodu slijeme, pohanku propláchneme a rozmixujeme spolu s 200 ml čisté vody, olejem, octem a drobnými semínky (lněnými a chia) mixérem. Po umixování přidáme sypké přísady (mouku, sůl, koření, kypřící prášek), sodu a nakonec vmícháme slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme a nalijeme do papírem vyložené formy (hladkého srnčího hřbetu) nebo do silikonové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě horkovzduchem na cca 170 stupňů asi 60 minut tak, aby měl chlebík mírně nazlátlou kůrku a uvnitř byl upečený.
Chlebíku je větší množství, cca 16 plátků. Pokud jste na něj sami, nějaké plátky si můžete zamrazit, aby vydržel.
Dobrou chuť!
TIP: Jestli máte v rodině někoho, kdo z nějakého důvodu omezuje lepek, je tohle tip na chleba na rodinnou oslavu.
(zdroj: recept od kolegyně M. Pilařové)