CHLEBÍK Z POHANKY - Fit Poradna
  • 400 g pohanky (pohankových krupek)
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek (lze vynechat)
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic jablečného octa
  • 50 g bezlepkové mouky (např. jáhlové)
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička chlebového koření (nebo drceného kmínu)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky sody

Přes noc (nebo přes den) namočíme pohankové kroupy do vody. Po dostatečně dlouhé době namáčení vodu slijeme, pohanku propláchneme a rozmixujeme spolu s 200 ml čisté vody, olejem, octem a drobnými semínky (lněnými a chia) mixérem. Po umixování přidáme sypké přísady (mouku, sůl, koření, kypřící prášek), sodu a nakonec vmícháme slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme a nalijeme do papírem vyložené formy (hladkého srnčího hřbetu) nebo do silikonové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě horkovzduchem na cca 170 stupňů asi 60 minut tak, aby měl chlebík mírně nazlátlou kůrku a uvnitř byl upečený.

Chlebíku je větší množství, cca 16 plátků. Pokud jste na něj sami, nějaké plátky si můžete zamrazit, aby vydržel.

Tip: Jestli máte v rodině někoho, kdo z nějakého důvodu omezuje lepek, je tohle tip na chleba na rodinnou oslavu.