CHLEBÍK Z POHANKY - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 400 g pohanky (pohankových krupek)

  • 2 lžíce lněných semínek

  • 2 lžíce chia semínek (lze vynechat)

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 5 lžic jablečného octa

  • 50 g bezlepkové mouky (např. jáhlové)

  • 1,5 lžičky soli

  • 1 lžička chlebového koření (nebo drceného kmínu)

  • 1 lžička kypřícího prášku

  • 0,5 lžičky sody

POSTUP:

Přes noc (nebo přes den) namočíme pohankové kroupy do vody. Po dostatečně dlouhé době namáčení vodu slijeme, pohanku propláchneme a rozmixujeme spolu s 200 ml čisté vody, olejem, octem a drobnými semínky (lněnými a chia) mixérem. Po umixování přidáme sypké přísady (mouku, sůl, koření, kypřící prášek), sodu a nakonec vmícháme slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme a nalijeme do papírem vyložené formy (hladkého srnčího hřbetu) nebo do silikonové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě horkovzduchem na cca 170 stupňů asi 60 minut tak, aby měl chlebík mírně nazlátlou kůrku a uvnitř byl upečený.

Chlebíku je větší množství, cca 16 plátků. Pokud jste na něj sami, nějaké plátky si můžete zamrazit, aby vydržel.

Dobrou chuť!

TIP: Jestli máte v rodině někoho, kdo z nějakého důvodu omezuje lepek, je tohle tip na chleba na rodinnou oslavu.

(zdroj: recept od kolegyně M. Pilařové)