Cizrnová polévka - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • misku uvařené cizrny (cca 300 g)
  • 3 jarní cibulky / 1 cibuli
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší bramboru
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky kurkumy
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • špetku másla
  • snítky tymiánu a majoránky

POSTUP:

  1. Cizrnu uvaříme předem – nejlépe po namočení přes noc – v tlakovém hrnci. Můžeme jí uvařit větší množství a část uvařené cizrny použít na jiné jídlo nebo zamrazit (tím příště ušetříme čas).
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme – jarní cibulku na kolečka (část zelené cibulové natě si můžeme nechat na ozdobu), mrkev na tenké šikmé plátky a bramboru na kostičky.
  3. Zelené bylinky opláchneme.
  4. Na rozehřátém tuku orestujeme nakrájenou zeleninu. Přidáme sušené koření (papriku a kurkumu) a promícháme. Zeleninu obalíme v koření.
  5. Přidáme cizrnu, odrhnuté lístečky majoránky a tymiánu, horkou vodu nebo vývar, nakrájenou bramboru a vaříme bez soli 12-15 minut pod pokličkou.
  6. Po uvaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dosolíme dle potřeby.
  7. Podáváme s nasucho opečenými krutony nebo dýňovými semínky či na talíři zjemníme créme fraiche apod.

Dobrou chuť! 😋

(26.7.2022, Š.Hajská)