O cizrně a jejích nutričních hodnotách už jsem psala. Za mých mladých let bylo zvykem, dělat doma pomazánky. Pomazánky se dělaly téměř ze všech potravin, které byly běžně k dispozici. 👍
Mezi ty, které by v moderní výživě chybět neměli, patří pomazánky z luštěnin. Je to „chytré“ obohacení jídelníčku v době, kdy ještě nemáme dostatek zeleniny a ovoce, tak jak je tomu v letních měsících. 😉
Potřebujeme:
Postup:
Cizrnu namočíme přes noc (nebo přes den) do vody a poté namáčecí vodu slijeme a vaříme v nové vodě v tlakovém hrnci cca 40-45 minut (nebo klasicky 2-3 hodiny) bez soli. Po uvaření ji necháme vychladnout na pokojovou teplotu, scedíme, ale část vývaru si ponecháme na naředění během mixování. Scezenou cizrnu dáme do užší a vyšší nádoby vhodné na mixování, přidáme česnek a tahini pastu s citrónovou šťávou (nebo jogurt a trošku oleje) a sůl, popř.trošku pepře. Mixujeme dohladka ponorným mixérem. Pokud je třeba, naředíme ji během mixování troškou vývaru. Po umixování ji dochutíme – můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky (hladkolistou petržel či koriandr) nebo s nimi pomazánku ozdobit při podávání.
Dobrou chuť!
TIP: Existují různé obměny cizrnové pomazánky, tohle je základní verze. Můžete přidávat sušená rajčata, římský kmín, kapary apod. Ne každý známe a používáme tahini pastu, proto uvádím 2 varianty pomazánky (prostě vaříme z toho, co je doma).
(zveřejněno 21.3.2020, Š.Hajská)