Čočková polévka - Fit Poradna

Čočkovou polévku nebo čočku míváme 1. ledna, abychom měli po celý rok hodně štěstí a peněz.

Říká se: „Jak na nový rok, tak po celý rok.“

A tak by bylo škoda, vařit ji jen jeden den v roce, neboť čočka prý přináší do života štěstí…..

POTŘEBUJEME:

  • 1 lžíci ghí nebo kokosového tuku
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 malé brambory
  • cca 100 g zelené nebo horské čočky
  • 1 bobkový list
  • cca lžičku sušené majoránky
  • sůl
  • popř.další zeleninu a bylinky – viz tip

POSTUP:

Čočku přebereme a předem namočíme (zkrátíme tím dobu varu). Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek (2 stroužky) na plátky. Mrkev, petržel a brambory očistíme škrabkou a nakrájíme nadrobno (brambory dáme stranou). Na tuku orestujeme cibuli a česnek. Po pár minutách přidáme kořenovou zeleninu a také pár minut lehce orestujeme. Nakonec přidáme propláchnutou a okapanou čočku a společně promícháme se zeleninou. Zalijeme převařenou vodou tak, aby hustota polévky byla akorát, přidáme nakrájené brambory a koření (bobkový list a majoránku) a bez soli vaříme čočku se zeleninou doměkka (15-20 minut). Po uvaření osolíme a dospělým dochutíme čerstvě utřeným česnekem (1-2 stroužky) a majoránkou. Polévka je dobrá i bez zahuštění (klasickou jíškou), nicméně pokud ji chcete zahustit, je to možné – jen použijte např.špaldovou mouku a její velmi malé množství…. Podáváme s pár kolečky pórku nebo čerstvou petrželkou apod.

TIP: Do polévky lze přidat i další druhy zeleniny – kousek květáku nebo kousek nadrobno nakrájené dýně apod. Stejně tak z bylinek lze použít i snítky čerstvé majoránky nebo sušené oregano, trochu šalvěje atd. – zkrátka to, co doma máte a co znáte….

Hustější verze polévky i s kousky dýně

(4.1.2023, Š.Hajská)