Tohle drobná hříšná sladkost není typickým vánočním druhem cukroví. Má tu výhodu, že ho můžete připravit i na poslední chvíli. Navzdory moderním trendům, lanýže z pravé čokolády jsou nejlepší. Když jsem zkoušela vyrobit lanýže z cizrny, nebylo to „ono“…..
Potřebujeme:
400 g kvalitní 70%tní čokolády
250 ml 33%tní smetany
60 másla
1 lžička vanilky
kakao na obalení
Postup:
První den (večer) si připravíme vodní lázeň. Do většího hrnce nalijeme vodu a vložíme do něj menší hrnec. Dáme vařit. Když se voda začne vařit, nalijeme do menšího hrnce smetanu a ohřejeme. Když je dost ohřátá (ještě než se z ní začne kouřit), přidáme máslo a necháme ho rozpustit ve smetaně. Jakmile se máslo rozpustí, nasypeme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Poté přidáme vanilku, důkladně promícháme a odstavíme. Směs přendáme do skleněné misky a po vychladnutí dáme do ledničky, nejlépe přes noc.
Druhý den si do hlubokého talíře připravíme kakao na obalení. Kávovou lžičkou vykrajujeme z vychladlé směsi malé čokoládové hrudky, které nejdřív ručně upravíme do požadovaného tvaru a poté obalíme v kakau. Vložíme je do papírových minikošíčků nebo do dózy a uskladníme je do upotřebení v ledničce.
TIP: Jestli máte rádi chilli a lanýže děláte jen pro dospělé, můžete namísto vanilky přidat špetku chilli.