Cuketová polévka - Fit Poradna

Cukety jsou oblíbenou zeleninou, kterou si můžete jednoduše vypěstovat na zahrádce. Čím je cuketa mladší a menší, tím je její chuť lepší. Mladé cukety je dobré použít syrové i se slupkou. Čím jsou cukety starší, tím mají tužší slupku a více vyvinutá semena ve svém středu. U větších cuket se doporučuje vyškrábat z nich semenatý střed. Bez něj si lépe dužina uchová svoji křehkost.

Cukety mají v kuchyni široké uplatnění: od salátů, dipů, jarních rizot a šťouchaných brambor, přes polévky, až do perníku, bramboráků, atd. Čím kratší dobu je tepelně upravujete, tím lépe. Tím v nich uchováme více vitaminů rozpustných ve vodě (A, B, C).

NA POLÉVKU POTŘEBUJEME:

  • 1 cibuli
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo 1 PL ghí
  • 1-2 cukety
  • 2 menší brambory
  • vodu nebo zeleninový vývar
  • bylinky dle chuti
  • sůl
  • 1 dl smetany

POSTUP:

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek (lze vynechat) na plátky. Cuketu nakrájíme na dílky, brambory na menší kostky. Na tuku lehce orestujeme cibuli, přidáme česnek, cuketu a koření. Oblíbené bylinky (např. tymián, mátu, oregano apod.) lze použít čerstvé nebo i sušené. Zalijeme vodou či vývarem tak, aby polévka nebyla příliš řídká, přidáme brambory a osolíme – dle použité tekutiny. Necháme 10 minut mírně provařit (do změknutí brambor). Po uvaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku lze zjemnit smetanou. Dochutíme ji a podáváme s čerstvými lístky máty, bazalky nebo petrželky.

Dobrou chuť! 😋

(13.5.2021, Š.Hajská)