S pečením sladkého a zdravějších variací dortů mám více zkušeností – než s pečením chleba a domácího pečiva.
Dalamánky jsem vyzkoušela nedávno, když jsem chystala občerstvení na přednášku pro dospívající. Protože tam, i nám doma, zachutnaly, ráda se o recept podělím.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Droždí rozetřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 150 ml vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout. Přidáme zbytek vody a všechny ingredience, vypracujeme polotuhé těsto a necháme jej na teplém místě kynout alespoň hodinu, během kynutí těsto 1-2x promísíme. Po jeho vykynutí tvarujeme dalamánky (nebo upleteme housky), sypeme je kmínem nebo hrubozrnnou solí. Pečeme dozlatova při 175 °C asi 30 minut, ještě horké dalamánky lze potřít slanou vodou.
Uvedené množství těsta – je cca na 8 ks dalamánků.
Dobrou chuť! 😋
TIPY: Olej používám nejčastěji panenský řepkový (zkoušela jsem je i s olivovým olejem). Namísto klasických kvasnic lze použít sušené droždí (v bio kvalitě). Pokud máte doma kvásek, určitě by bylo možné namísto droždí použít kvásek. Mám je vyzkoušené i jen ze špaldové mouky (1/2 celozrnné špaldové a 1/2 hladké špaldové – viz spodní 2 fotky). Je to na vás, s čím máte nebo chcete získat zkušenosti….
(30.11.2022, Š.Hajská, Zdroj receptu: Maria Froydová a Jiř Lyer, Fit rodinka)