Domácí dalamánky - Fit Poradna

S pečením sladkého a zdravějších variací dortů mám více zkušeností – než s pečením chleba a domácího pečiva.

Dalamánky jsem vyzkoušela nedávno, když jsem chystala občerstvení na přednášku pro dospívající. Protože tam, i nám doma, zachutnaly, ráda se o recept podělím.

POTŘEBUJEME:

  • 42 g droždí
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 250 g žitné celozrnné mouky
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíci drceného kmínu
  • sůl (1 ČL do těsta)
  • na posypání celý kmín a hrubozrnnou sůl

POSTUP:

Droždí rozetřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 150 ml vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout. Přidáme zbytek vody a všechny ingredience, vypracujeme polotuhé těsto a necháme jej na teplém místě kynout alespoň hodinu, během kynutí těsto 1-2x promísíme. Po jeho vykynutí tvarujeme dalamánky, sypeme je kmínem a hrubozrnnou solí. Pečeme dozlatova při 175 °C asi 30 minut, ještě horké dalamánky potřeme slanou vodou.

Uvedené množství těsta – je na 8-12 ks dalamánků.

Podávejte je jako přílohu nebo rozkrojené a namazané pomazánkou apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Poprvé jsem použila namísto kvasnic sušené droždí v bio kvalitě a byly výborné. Jestli máte doma kvásek, určitě by bylo možné namísto droždí použít i kvásek. Je to na vás, s čím máte zkušenosti. Jak uvádím, s pečením domácího pečiva teprve začínám….

Řepná polévka s orestovaným kadeřávkem a domácím dalamánkem

(30.11.2022, Š.Hajská, Zdroj receptu: Maria Froydová a Jiř Lyer, Fit rodinka)