Domácí pizza - Fit Poradna

Nevím, jak vaše děti, ale naše děti nejedí jen samou zeleninu a mají rádi i ta jídla, která jsou obecně považovaná za „nezdravá“. A protože jsem jejich máma, uvařím občas i to, co chtějí děti.

Na těsto (4 kusy pizzy):

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • 650 – 700 g mouky (viz tip)
  • 3 lžíce olivového oleje + na okraje
  • 1 lžička mořské soli

Základ na pizzu:

  1. rajčatové pyré
  2. plátky rajčat
  3. kvalitní kečup
  4. sýr mozzarella
  5. oregano
  6. stroužek česneku (pro dospělé)

Další obložení už je na vás….. 🙂

POSTUP:

Droždí a cukr zalijeme 375 ml vlažné vody a dobře promícháme. V teple necháme 5 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej a sůl, doprostřed uděláme důlek a vlijeme směs s droždím. Mícháme příborovým nožem, potom rukama a zpracujeme na hladké a pružné těsto. Těsto necháme kynout cca 45 minut v míse na teplém místě přikryté čistou, vlhkou utěrkou (na dvojnásobný objem).

Rozehřejeme troubu (já peču i pizzu jen na 175 stupňů). Mezitím si připravíme omáčku a to ostatní, čím chceme pizzu obložit. Plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto po vykynutí rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na lehce pomoučeném vále kruh. Na pizze vytvoříme okraj (po obvodu přeložíme malý kousíček pizzy směrem do středu). Pláty přeložíme na plech (případně do mrazáku). Na pizzy, které budeme péct dáme rajčatový základ, posypeme sýrem, okraje potřeme olejem a ozdobíme dle chuti a preferencí. Vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova a lehce do křupava.

TIP: Používám vždy minimálně 1/2 celozrnné mouky (někdy pizzu dělám celou celozrnnou) – podle odolnosti strávníků. 🙂

1-2 kusy rozválené pláty na pizzu si dávám zamrazit. Vždycky se mi to hodí na rychlé jídlo. Vyndám pizzu, nechám pár minut povolit a můžu pokračovat omáčkou atd. Obkládat a zdobit pizzu můžete, čím chcete. Vynikající je místo rajčat obložená červeným dušeným zelím. Tu jsem snědla tak rychle, že jsem ji nestačila vyfotit. Stejně tak základ pizzy (těsto), dělám z toho, co mám doma. Kombinuji většinou 2 druhy mouk, aby minimálně ½ byla v celozrnné variantě. Pokud nechcete používat pečící papír, jde to také, ale záleží na kvalitě plechu, teplotě a času. Musíte to zkrátka vychytat….

Moderní jsou i pizzy bezlepkové, zeleninové apod. Čas od času udělám dětem právě tuhle! Na rozdíl od ostatních receptů – k této se ráda vracím.

Pizza z batáty

(11.9.2019, Š.Hajská)