Dvoubarevné muffiny - Fit Poradna

Nedávno jsem potkala jednu známou, se kterou se známe od doby, kdy naše děti chodili společně do školky. Vzpomněla si, že jsem pekla dětem na oslavy muffiny. Peču je víc než 10 let v různém složení. Baví mě na nich jejich variabilita i to, že se po nich „zapráší“. Množství cukru jsem snížila na minimum. A pokud sladké nemusíte, lze upéct i slané muffiny. 😉

Potřebujeme:

  • 200 g smetany na šlehání
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
  • 120 g celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
  • 2 lžičky prášku do pečiva (z vinného kamene)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 12 lžíce kakaa (nebo krému – viz tip)
  • kvalitní hořká čokoláda na polevu
  • troška tuku na polevu (např.kakaové máslo)

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smetanu ušleháme do polotuha a vmícháme do ní cukr. Z vajec oddělíme žloutky a zašleháme je šlehačky. V druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Směs opatrně vmícháme do šlehačky. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme ho do těsta. Třetinu (či menší polovinu) těsta smícháme s kakaem. Do formy plníme střídavě světlé a tmavé těsto (varianta světlé/tmavé/světlé nebo tmavé/světlé) . Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20-25 minut. Poté je vyndáme z trouby a necháme je před vyndáním na talíř 5 minut odpočinout. Připravíme čokoládu na polevu rozpuštěním s troškou kakaového másla (ve vodní lázni). Polijeme muffiny a necháme polevu ztuhnout.

Tip: Na obarvení lze použít kvalitní čokoládový, oříškový či nugátový krém (2 lžíce). Pokud použijeme kakao, lze do těsta lze přidat i trošku pravého vanilkového cukru nebo vanilky. Po polití polevou je lze ozdobit drobným ovocem apod. (před ztuhnutím polevy). Stejně tam můžete polevu vynechat. 🙃

( 23.2.2020, Š.Hajská)