Dvoubarevné muffiny - Fit Poradna

Tyhle dvoubarevné muffiny peču jen příležitostně párkrát do roka (takže ideálně třeba právě na rodinnou oslavu). Dcera je má ráda. A tak recept na ně sdílím.

POTŘEBUJEME:

  • 200 g smetany na šlehání

  • 80 g třtinového cukru

  • 3 vejce

  • 100 g hladké špaldové mouky

  • 120 g špaldové celozrnné mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva (z vinného kamene)

  • ½ lžičky jedlé sody

  • špetka soli

  • 12 lžíce kakaa (nebo krému – viz tip)

  • kvalitní hořkou čokoláda na polevu

  • troška tuku na polevu (viz tipy)

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smetanu ušleháme do polotuha a vmícháme do ní cukr. Z vajec oddělíme žloutky a zašleháme je do šlehačky. V druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Směs opatrně vmícháme do šlehačky. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme ho do těsta. Třetinu (či menší polovinu) těsta smícháme s kakaem. Do formy plníme střídavě světlé a tmavé těsto (světlé/tmavé/světlé) . Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20-25 minut. Poté je vyndáme z trouby a necháme je před vyndáním na talíř 5 minut odpočinout. Připravíme čokoládu na polevu rozpuštěním s troškou tuku ve vodní lázni. Polijeme muffiny a necháme polevu ztuhnout.

Tip: Na obarvení lze namísto kakaa použít i kvalitní čokoládový, oříškový či nugátový krém (2 lžíce). Pokud použijeme kakao, lze do těsta lze přidat i trošku pravého vanilkového cukru nebo vanilky. Čokoládovou polevu lze připravit smícháním hořké čokolády s troškou kakaového másla / kokosového tuku / smetany / oleje). Po polití polevou je lze ozdobit drobným ovocem, pecičkami apod. (před ztuhnutím polevy). Jsou dobré i bez polevy.

( 23.2.2020, Š.Hajská)