Dýně (zejména odrůdy Hokkaido a muškátovou dýni) mám ráda. Nejen její chuť, ale i její intenzivní barva (díky obsahu karotenoidů) mi vždy zpříjemní konec léta a podzimní období. Nejčastěji z dýně vařím polévky a peču jí spolu s další zeleninou (recepty jsou uvedeny v kategoriích Polévky a Zelenina). Když vařím jen pro sebe, jsou zeleninová jídla jednoduchou variantou, jak uvařit rychle, zdravě a efektivně – třeba i podzimní hlavní jídlo.
POTŘEBUJEME (na 2 porce):
1 malou dýni Hokkaido
50-80 g červené čočky
1 malou cibuli
min. ½ balení mozzarelly
1-2 lžíce oleje
italské koření
mořskou sůl
čerstvé bylinky nebo pórek
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Pekáček vytřeme lžící oleje.
Dýni opláchneme, rozkrojíme na poloviny, odkrojíme stopku a vydlabeme lžící semínka. Aby nám dobře „stála“ v pekáčku, seřízneme na prostředku obou půlek kousek kůry. Položíme na pekáček, trochu obě půlky osolíme a posypeme bylinkami (např. Italskou směsí bylin). Předpečeme ji v troubě podle velikosti 20 minut (téměř doměkka).
Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky. Čočku propláchneme. Na oleji (např.kokosovém) osmažíme pár minut cibulku. Potom přidáme koření a opláchnutou čočku. Po pár minutách zalijeme čočku cca dvojnásobným množstvím vody a vaříme 15 minut. V případě potřeby znovu mírně podlijeme. Po uvaření ji osolíme a pár minut provaříme i se solí.
Mozzarellu (či jiný sýr) mezitím nastrouháme nahrubo.
Předpečené dýňové půlky naplníme čočkou (jen do zarovnání, bez kopečku) a poklademe nastrouhaným sýrem.
Zapečeme dalších cca 15 minut – tak, aby dýně byla měkká a sýrová pokličky mírně nazlátlé.
Podáváme posypané trochou nakrájeného pórku či zelených bylinek a spolu s čertsvou zeleninou (s listovým salátem).
Dobrou chuť! 😋
TIP: Pokud Vám zbyde trocha uvařené červené čočky, můžete si z ní připravit nějakou pomazánku.