Dýně plněná červenou čočkou - Fit Poradna

Dýně (zejména odrůdy Hokkaido a muškátovou dýni) mám ráda. Nejen její chuť, ale i její intenzivní barva (díky obsahu karotenoidů) mi vždy zpříjemní konec léta a podzimní období. Nejčastěji z dýně vařím polévky a peču jí spolu s další zeleninou (recepty jsou uvedeny v kategoriích Polévky a Zelenina). Když vařím jen pro sebe, jsou zeleninová jídla jednoduchou variantou, jak uvařit rychle, zdravě a efektivně – třeba i podzimní hlavní jídlo.

POTŘEBUJEME (na 2 porce):

  • 1 malou dýni Hokkaido
  • 50-80 g červené čočky
  • 1 malou cibuli
  • min. ½ balení mozzarelly
  • 1-2 lžíce oleje
  • italské koření
  • mořskou sůl
  • čerstvé bylinky nebo pórek

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Pekáček vytřeme lžící oleje.
  2. Dýni opláchneme, rozkrojíme na poloviny, odkrojíme stopku a vydlabeme lžící semínka. Aby nám dobře „stála“ v pekáčku, seřízneme na prostředku obou půlek kousek kůry. Položíme na pekáček, trochu obě půlky osolíme a posypeme bylinkami (např. Italskou směsí bylin). Předpečeme ji v troubě podle velikosti 20 minut (téměř doměkka).
  3. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky. Čočku propláchneme. Na oleji (např.kokosovém) osmažíme pár minut cibulku. Potom přidáme koření a opláchnutou čočku. Po pár minutách zalijeme čočku cca dvojnásobným množstvím vody a vaříme 15 minut. V případě potřeby znovu mírně podlijeme. Po uvaření ji osolíme a pár minut provaříme i se solí.
  4. Mozzarellu (či jiný sýr) mezitím nastrouháme nahrubo.
  5. Předpečené dýňové půlky naplníme čočkou (jen do zarovnání, bez kopečku) a poklademe nastrouhaným sýrem.
  6. Zapečeme dalších cca 15 minut – tak, aby dýně byla měkká a sýrová pokličky mírně nazlátlé.
  7. Podáváme posypané trochou nakrájeného pórku či zelených bylinek a spolu s čertsvou zeleninou (s listovým salátem).

Dobrou chuť! 😋

TIP: Pokud Vám zbyde trocha uvařené červené čočky, můžete si z ní připravit nějakou pomazánku.

(23.8.2021, Š.Hajská)