Dýňové carpaccio - Fit Poradna

Máslová dýně má hruškovitý tvar, praktickou velikost a obsahuje méně semínek a více dužniny než její trochu známější sestra – dýně hokkaido. Její chuť je jemná a aroma ořechovo- máslové. Obsahuje důležité vitamíny, minerální látky a dokonce i zdravé tuky. Ačkoli se nejvíce používá právě na polévky, dá se Butternatka použít i za syrova (např. nahrubo nastrouhaná do salátu). Dýňové carpaccio může být pro zdravého dospělého v jeho jídelníčku zajímavou obměnou.

Recept je uveden na jednu porci pro dospělé.

POTŘEBUJEME:

  • 150 g máslové dýně
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1-2 lžíce panenského olivového oleje
  • kousek oblíbeného sýru
  • 1 lžíce mandlí
  • čerstvě drcený pepř
  • špetka chilli
  • lístečky máty

POSTUP:

Dýni oloupeme a opatrně nakrájíme na co nejtenčí plátky (téměř průsvitné). Lze požít škrabku na brambory apod. Krájení je v tomhle receptu to „nejdůležitější“. Plátky musí být opravdu tenké, aby carpaccio bylo dobré. Dáme je do hlubokého talíře či misky a zakápneme octem, citrónovou šťávou a 1 lžící olivového oleje. Dáme je na dostatečně dlouhou dobu proležet do lednice, občas můžeme promíchat. Potom je nandáme na talíř a přidáme pár plátků oblíbeného sýru. Okořeníme čerstvě mletým pepřem, špetkou chilli a posypeme nasekanými mandlemi a nasekanými lístečky máty. Dle chuti je možné zakapat ještě troškou panenského oleje.

Dobrou chuť! 🙂

TIP: Namísto sekaných mandlí můžete použít na sucho opražené dýňové semínko a namísto lístečků máty např. nasekanou pažitku. Obměnou dýňového carpaccia může být carpaccio z červené řepy.

Tenhle recept uvádím pro inspiraci. To, co vytvoříte ve své kuchyni právě vy – je na vás…. Kreativitě se meze nekladou a cokoli děláte s láskou – vždy podaří, ať už je výsledek jakkýkoli.

(Inspirace z brožurky od Martiny Kittlerové: Dýně, To nejlepší z podzimní úrody)