Dýňovo-špenátové rizoto z rýže natural - Fit Poradna

POTŘEBUJEME (na cca 2 porce):

  • 100 g rýže natural
  • 1 cibuli
  • 150 g dýně – viz tipy
  • kousek celeru (60 g)
  • 100 g špenátu
  • sůl a kurkumu
  • vhodný olej
  • horkou vodu či vývar
  • trochu smetany
  • popř. 1-2 stroužky česneku
  • strouhaný sýr (ediam nebo parmezán apod.)

POSTUP:

Rýži natural namočíme předem (večer nebo ráno) do vody. Před vařením ji propláchneme a necháme na cedníku okapat. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nahrubo nastrouháme. Stejně tak i celer. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na troše oleje podusíme cibulku. Po pár minutách přidáme nastrouhanou dýni s celerem. Posypeme trochou kurkumy a promícháme. Nakonec přidáme okapanou rýži a zalijeme horkou vodou či vývarem (cca dvojnásobným množstvím ku rýži). Dle potřeby rýži osolíme a vaříme ji cca 15-20 minut za občasného promíchání. V případě potřeby znovu přidáme tekutinu. Cca 5 minut před koncem varu zjemníme troškou smetany (klasickou nebo kokosovou). Mezitím, co se vaří rýže, připravíme si špenát. Opláchneme ho, necháme okapat a na rozpáleném tuku ho cca 2 minuty orestujeme. Jak do rýže (spolu s cibulí), tak pod špenát lze použít 1-2 stroužky nakrájeného česneku. Po uvaření rýže do ní přimícháme špenát. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme malým množstvím syrové zeleniny.

Dobrou chuť! 😋

TIPY: Lze použít muškátovou dýni nebo dýni hokkaido. Místo špenátu lze použít mangold (jeho stonky dusíme spolu se zeleninou a rýží, listy jako špenát).

(13.11.2024, Š.Hajská)