Dýňový koláč - Fit Poradna

Před 15-i lety jsem chodívala 1x týdně do cukrárny pro zákusek. Proč o tom píšu? Každý máme nějaké chuťové preference. Pokud máte rádi sladké, je nejlepší, když si „mlsání“ dopřejete prostřednictvím přirozeně sladkých potravin. Pokud někam cukr přidáváte (třeba právě do koláče) – snažte se jeho obsah snížit na minimum. Bez ohledu na to, jestli se jedná o cukr tmavý či bílý….. 🙃

POTŘEBUJEME:

  • 700 g máslové dýně
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 120 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka drceného hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžičky vanilkového pudinku
  • tuk na vymazání formy

POSTUP:

Z mouky, 1 vejce, 30 g cukru, špetky soli a nakrájeného studeného másla vytvoříme těsto, které dáme na hodinu odpočívat do lednice.

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Dýni podélně rozkrojíme, semena vyškrabeme lžící a půlky dýně položíme řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ji v troubě 35-40 minut, dokud dužnina nezměkne. Poté vyndáme z trouby a necháme ji zchladnout. Dužninu vyškrábeme nebo slupku oloupeme. Dužninu nakrájíme na větší kostky, dáme ji do vyšší nádoby a umixujeme tyčovým mixérem.

Ze zbylých vajíček oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a zbylý cukr (50 g) utřeme do pěny. Postupně přidáváme dýňové pyré (cca 400 g), mleté mandle, koření a pudinkový prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přimícháme do náplně.

Koláčovou nebo dortovou formu vymažeme tukem. Těsto vyválíme na pomoučené ploše dotenka tak, abychom jím vyložili formu a vytvořili 3-4 cm vysoký okraj. Na těsto nalijeme dýňovou náplň a koláč pečeme při nižší teplotě (150 stupňů) dozlatova (30 minut a víc).

Podáváme s trochou ušlehané smetany, tvarohu či mascarpone apod.

Dobrou (nedělní) chuť! 😋

(2.11.2020, Š.Hajská, Inspirace z brožury od Martiny Kittler: Dýně, To nejlepší z podzimní úrody)