Extra "čokoládové" muffiny - Fit Poradna

Kvalitní čokoláda s co nejvyšším podílem kakaa je zdrojem antioxidantů. Pro mne je hořká čokoláda „sladký hřích“, který si vychutnám tehdy, když potřebuji pohladit po duši. Tyhle muffiny jsou takovou muffinovou verzí čokolády.

12 ks, 1 ks má zhruba 842 kJ = 201 kcal, 15 g sacharidů, 3 g bílkovin a 15 g tuků – uvedené hodnoty jsou jen orientační

POTŘEBUJEME:

  • 120 g másla

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (70%tní)

  • 3 ks vejce

  • 130 g mouky (použila jsem celozrnnou ječnou)

  • 60 g tmavšího třtinového cukru

  • 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa

  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 150 stupňů. V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme postupně vejce a kakao a vyšleháme dohladka. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto a nakonec vmícháme nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu. Plníme do formiček asi do 2/3 výšky. Pečeme v klasické formě na muffiny, vyložené papírovými košíčky nebo vymazané máslem. Pečeme cca 20 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku vychladnout.

Můžeme je podávat takto samostatně. Pokud si chcete vychutnat pouze chuť čokolády, nemusíte je kombinovat s krémem. Při pečení jsme použila ječnou celozrnnou mouku, kterou používala už Magdaléna Dobromila Rettigová. Používala ji tradičně do lívanců. Hodí se do knedlíků, zavářek a omáček, při pečení zvyšuje vláčnost těsta (doporučuje se přidávat cca ve 20%), ale mám vyzkoušeno i použití od 30 až po 100%.…..

TIP: Pokud je budete připravovat na nějakou oslavu, můžete je zkombinovat s tvarohovým krémem nebo s krémem z mascarpone (lze ho sehnat i od českých výrobců) a ozdobit drobným ovocem, mátovými lístečky apod. Dobrou slavnostní chuť!

(15.9.2019, Š.Hajská)