Guacamole je dip z avokáda a pochází z Mexika. Variant na něj najdete několik, ale základem je vždy zralé avokádo. Je to velmi kvalitní ovoce, bohaté na vysoce hodnotné výživné tuky, proteiny, vitamin E a B6, železo, ale i vlákninu atd. Je vhodné pro diabetiky, těhotné, sportovce a tehdy, když potřebujeme dobít „baterky“. Je vhodným doplňkem léčby řady kardiovaskulárních onemocnění. Originální guacamole se podává s tortilovými čipsy. Užijte si cestování (alespoň na talíři), které k létu patří.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Oloupané avokádo rozmačkáme vidličkou a zakápneme citrónovou šťávou. 1 velké rajče (nebo 4 malé) nakrájíme na kousky bez tekutého středu a semínek. Kousek cibule nebo jarní cibulku nasekáme nadrobno. Trochu koriandru nebo hladkolisté petrželky též nasekáme. Česnek utřeme se solí a přidáme i s ostatními surovinami k avokádové pastě. Dochutíme dle potřeby a necháme chvíli uležet v lednici.
Dobrou chuť s vůní dálek! 😋
TIP: Podávat lze jako netradiční příloha (viz foto) ale třeba i na pečivu – podle typu stravování, které je pro vás vhodné a které vám vyhovuje. A s rozumem……
(6.8.2021, Š.Hajská)