Houbové rizoto z rýže natural - Fit Poradna

Rýže natural obsahuje více vlákniny než bílá rýže, takže nás déle zasytí (má nižší glykemický index).

A tak je možné si ji připravit spolu s houbami a se zeleninou i jako nemasový podzimní oběd.

POTŘEBUJEME (na 2 porce):

  • 100 g rýže natural
  • 2-3 jarní cibulky
  • panenský olivový olej
  • kousek másla
  • 2 menší kořenové petržele
  • trochu hub
  • lístky šalvěje
  • pár větviček tymiánu
  • trochu zeleného hrášku
  • sůl a kurkumu
  • vodu nebo vývar
  • strouhaný sýr dle chuti

POSTUP:

Příprava zeleniny a hub

Rýži natural namočíme předem do vody (od rána nebo přes noc). Před vařením ji propláchneme a necháme okapat. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a očištěné houby a kořenovou petržel na kousky. Zelený hrášek (zmrazený) vyndáme a necháme chvíli povolit (lehce rozmrznout). Bylinky opláchneme a šalvějové lístky nakrájíme na menší kousky. Na směsi panenského olivového oleje a kousku másla (nebo na přepuštěném másle) orestujeme jarní cibulku a po chvíli přidáme bylinky (nakrájené šalvějové lístky a odrhnuté lístečky tymiánu) a kořenovou petržel. Pár minut opečeme a přidáme houby. Promícháme, přidáme okapanou rýži, kurkumu a zalijeme vodou či vývarem (cca dvojnásobným množstvím vody v poměru k rýži – lépe menším množstvím než aby tekutiny bylo hodně). Dle druhu použité tekutiny dosolíme a vaříme pod pokličkou, dokud rýže nebude měkká (záleží na druhu rýže natural a době máčení – cca 15-20 minut i déle). Dle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. 5-10 minut před koncem varu přidáme povolený zelený hrášek. Promícháme a dovaříme spolu s hráškem. Po uvaření dochutíme a podáváme s nastrouhaným sýrem a se zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

(29.10.2022, Š.Hajská)