Rýže natural obsahuje více vlákniny než bílá rýže, takže nás déle zasytí (má nižší glykemický index).
A tak je možné si ji připravit spolu s houbami a se zeleninou i jako nemasový podzimní oběd.
POTŘEBUJEME (na 2 porce):
POSTUP:
Rýži natural namočíme předem do vody (od rána nebo přes noc). Před vařením ji propláchneme a necháme okapat. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a očištěné houby a kořenovou petržel na kousky. Zelený hrášek (zmrazený) vyndáme a necháme chvíli povolit (lehce rozmrznout). Bylinky opláchneme a šalvějové lístky nakrájíme na menší kousky. Na směsi panenského olivového oleje a kousku másla (nebo na přepuštěném másle) orestujeme jarní cibulku a po chvíli přidáme bylinky (nakrájené šalvějové lístky a odrhnuté lístečky tymiánu) a kořenovou petržel. Pár minut opečeme a přidáme houby. Promícháme, přidáme okapanou rýži, kurkumu a zalijeme vodou či vývarem (cca dvojnásobným množstvím vody v poměru k rýži – lépe menším množstvím než aby tekutiny bylo hodně). Dle druhu použité tekutiny dosolíme a vaříme pod pokličkou, dokud rýže nebude měkká (záleží na druhu rýže natural a době máčení – cca 15-20 minut i déle). Dle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. 5-10 minut před koncem varu přidáme povolený zelený hrášek. Promícháme a dovaříme spolu s hráškem. Po uvaření dochutíme a podáváme s nastrouhaným sýrem a se zeleninou.
Dobrou chuť! 😋
TIPY: Místo petržele lze použít mrkev. Množství hub upravte dle toho, jak hodně chcete z rizota cítit „houbovou“ chuť. Jen zohledněte při podávání rizota vašim strávníkům to, že rýže natural také obsahuje vlákninu, stejně jako houby. Při vaření lze namísto části vody přidat trochu smetany (např. kokosové). Potom má rizoto krémovou příchuť, připomínající omáčku s houbami….
(29.10.2022, Š.Hajská)