Hráškový nákyp s pórkem - Fit Poradna

Čerstvý zelený hrášek je zdraví velmi prospěšný. Je šetrnější k zažívacímu traktu (než sušený) a má menší energetickou hodnotu. Můžete ho použít do salátů, odšťavnit nebo rozmixovat s dalšími surovinami na dip. Obsahuje specifické bílkoviny, vitaminy (hlavně skupiny B), důležité minerální látky i vlákninu. V čerstvém stavu zůstane zachováno nejvíce živin. Lze ho ale použít i při vaření – krátce podusit a použít jako vynikající přílohu, do vývarů, do omelet, do rizot i těstovin, do bramborového salátu, výborné jsou hráškové polévky.

POTŘEBUJEME:

  • 300 g hrášku (lze použít mražený)
  • 200 g očištěného pórku
  • 5 vajec
  • 100 g lučiny
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 60 g strouhaného sýra
  • 150 ml zakysané smetany
  • malý plátek másla (nebo lžíce ghí)
  • sůl a čerstvě umletý pepř

POSTUP:

Pórek nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. Přidáme hrášek a chvíli podusíme. Přesypeme do vhodné mísy a necháme prochladnout. Kysanou smetanu rozmícháme s lučinou a tvarohem, směs osolíme, opepříme a přidáme k zelenině v míse. Potom přidáme rozklepnutá vejce a opět promícháme. Na závěr přidáme nastrouhaný sýr a ještě jednou lehce promícháme. Vhodnou zapékací formu (nejlépe hranatou) vyložíme papírem na pečení. Směs nalijeme do formy, zakryjeme alobalem a pečeme podle velikosti a tvaru formy až 50 minut při 150 stupních. Podáváme teplé nebo studené, samostatně nebo jako přílohu k masu.

Dobrou hráškovou chuť! 😋

A dávejte si pozor, ať vám žádná kulička nezapadne do peřin, abyste nespala jako princezna na hrášku…..

(2.4.2021, Š.Hajská)