cca 5 ks, 1 ks bez náplně má cca: 1.313 kJ / 314 kcal / 16 g sacharidů / 7 g bílkovin / 24 g tuků – uvedené hodnoty jsou jen orientační
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Vejce rozšleháme s bílým jogurtem, vmícháme jáhelnou mouku se špetkou soli a těsto necháme chvíli odpočinout. Poté upečeme na rozehřátém tuku 4-5 omelet. Omelety podáváme samotné, jako přílohu nebo je naplníme slanou či sladkou náplní.
Dobrou chuť!
Ad. JÁHLY: mají vysokou biologickou hodnotu a jsou lehce stravitelné. Vznikají odstraněním těžce stravitelné slupky z prosa. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, placky, polévky, vařilo se z něj pivo a pálila se z něj kořalka. Jáhly jsou bezlepkové. Jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku. Z vitamínů převažují vitamíny skupiny B. Jsou vhodné pro děti, lidi s oslabeným zažíváním, při chudokrevnosti a cukrovce. Jáhelná mouka je vhodná i na zahušťování. 😉
(5.8.2020, Š.Hajská)