Listovala jsem Novou biokuchařkou od Hanky Zemanové. Od Hanky mám i její předchozí knížky a před pár lety jsem s jejími recepty začínala. Jáhly mám v kuchyni moc ráda nejen pro jejich nutriční kvalitu, ale zejména pro jejich variabilitu. A tak jsem dostala chuť tyhle šišky vyzkoušet. Recept jsem si jen trochu upravila – dle toho, co jsem měla doma k dispozici.
POTŘEBUJEME
(na cca 3 menší porce)
Na šišky:
80 g syrových jáhel
200-250 ml vody
špetku mořské soli
80 g špaldové polohrubé mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
Na dochucení:
přepuštěné máslo
namletý mák
drobné ovoce
lístečky máty apod.
POSTUP:
Nejprve nameleme mák (lze ho před namletím lehounce nasucho opražit na pánvi).
Uvaříme jáhly se špetkou soli ve vodě (cca 15 minut).
Vychladlé jáhly smícháme s moukou a skrobem. Rukama vše důkladně promícháme. Pokud by to nešlo, lze přidat trošku vody (či více škrobu) nebo si navlhčit ruce apod.
Z těsta tvoříme malé a úzké šišky. Pokud část jáhel rozmixujete, budou šišky jemnější a kompaktnější, ale není to potřeba.
Vyrobené šišky krátce povaříme v osolené vodě. Vytahujeme je ihned, jak vyplavou, aby se nerozvařily.
Hotové šišky omastíme troškou ghí (nebo je můžeme na přepuštěném másle lehce orestovat).
Podáváme je s mletým mákem a troškou drobného ovoce. Pokud je chceme osladit, lze použít trochu javorového sirupu, medu či domácích povidel.
Dobrou chuť!😋
TIP: V původním receptu je použitá kukuřičná mouka hladká či polohrubá a šišky jsou díky ní bezlepkové. Kukuřičnou mouku doma nemám, tak jsem použila špaldovou polohrubou a byly také moc dobré. Vyzkoušela jsem je s troškou jogurtu a jahodami a druhý den s trochou domácích povidel a borůvkami. Obě varianty mi chutnaly.
(15.6.2021, Zdroj insirace: Nová biokuchařka Hanky Zemanové)