Jahelné šišky s mákem - Fit Poradna

Listovala jsem Novou biokuchařkou od Hanky Zemanové. Od Hanky mám i její předchozí knížky a před pár lety jsem s jejími recepty začínala. Jáhly mám v kuchyni moc ráda nejen pro jejich nutriční kvalitu, ale zejména pro jejich variabilitu. A tak jsem dostala chuť tyhle šišky vyzkoušet. Recept jsem si jen trochu upravila – dle toho, co jsem měla doma k dispozici.

POTŘEBUJEME

(na cca 3 menší porce)

Na šišky:

  • 80 g syrových jáhel
  • 200-250 ml vody
  • špetku mořské soli
  • 80 g špaldové polohrubé mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Na dochucení:

  • přepuštěné máslo
  • namletý mák
  • drobné ovoce
  • lístečky máty apod.

POSTUP:

  1. Nejprve nameleme mák (lze ho před namletím lehounce nasucho opražit na pánvi).
  2. Uvaříme jáhly se špetkou soli ve vodě (cca 15 minut).
  3. Vychladlé jáhly smícháme s moukou a skrobem. Rukama vše důkladně promícháme. Pokud by to nešlo, lze přidat trošku vody (či více škrobu) nebo si navlhčit ruce apod.
  4. Z těsta tvoříme malé a úzké šišky. Pokud část jáhel rozmixujete, budou šišky jemnější a kompaktnější, ale není to potřeba.
  5. Vyrobené šišky krátce povaříme v osolené vodě. Vytahujeme je ihned, jak vyplavou, aby se nerozvařily.
  6. Hotové šišky omastíme troškou ghí (nebo je můžeme na přepuštěném másle lehce orestovat).
  7. Podáváme je s mletým mákem a troškou drobného ovoce. Pokud je chceme osladit, lze použít trochu javorového sirupu, medu či domácích povidel.

Dobrou chuť!😋

TIP: V původním receptu je použitá kukuřičná mouka hladká či polohrubá a šišky jsou díky ní bezlepkové. Kukuřičnou mouku doma nemám, tak jsem použila špaldovou polohrubou a byly také moc dobré. Vyzkoušela jsem je s troškou jogurtu a jahodami a druhý den s trochou domácích povidel a borůvkami. Obě varianty mi chutnaly.

(15.6.2021, Zdroj insirace: Nová biokuchařka Hanky Zemanové)