Jednoduchý raw kokosový koláč - Fit Poradna

Na tento koláč jsem se inspirovala v knize autora Davida Freje: Stravou proti zánětu. Dle Ájurvédy jsem typ, pro které jsou sladké chutě vhodné. Ano, přiznávám, že tomu tak je, a sladké mám ráda. Tohle je můj první raw koláč a je úplně „jednoduchý“, takže pro rychlé letní vaření a mlsání – je ideální…..

POTŘEBUJEME:

  • 1 hrnek předem namočených ořechů
  • ¾ hrnku datlí bez pecky
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce medu
  • na ozdobení bobuloviny nebo kokosové plátky

POSTUP:

  1. Ořechy alespoň na 2 hodiny namočíme.
  2. Dno malé kulaté dortové formy (20 cm) vyložíme pečícím papírem.
  3. Připravíme si spodní ořechovou vrstvu koláče. Datle nakrájíme na kousky. Ořechy a datle dáme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Rozmixovanou hmotu přendáme lžící do formy a prsty (navlhčenými) rozetřeme po celé formě.
  4. Připravíme si kokosovou vrstvu. Do mísy dáme strouhaný kokos, kokosové mléko a med. Vše dobře rozmícháme a necháme 10 minut stát. Pokud bude směs moc tuhá (vychlazením ještě víc ztuhne), přidáme kokosové mléko. Po 10-i minutách ještě jednou promícháme a naneseme do dortové formy na ořechový základ.
  5. Uhladíme povrch a dozdobíme. Koláč můžeme posypat kokosovými plátky.
  6. Po vychlazení (alespoň 2 hodiny) podáváme. Můžeme ho zdobit drobným ovocem apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Do kokosového krému jsem přidala kvalitní zelený ječmen. Mám ráda barvy, nejen na talíři…..

(28.6.2021, Š.Hajská, Zdroj: David Frej – Stravou proti zánětu)