Kapustové karbanátky - Fit Poradna

Kapustové karbanátky patří do české i slovenské kuchyně. Klasickým způsobem se obalují v trojobalu a smaží se na tuku. Také se do nich přidává mleté maso. Já jsem je pekla v troubě (čímž se sníží obsah tuku) a udělala je v nemasové verzi. Čistě jen proto, že maso nepotřebuji mít na talíři každý den. A tak jsem pro změnu přidala malé množství kvalitní slaniny a strouhaný sýr. 🙃

POTŘEBUJEME:

  • 1 střední hlávku kapusty
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 1 lžíce ghí
  • 50 g kvalitní slaniny
  • 50 g eidamu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránku či oregano
  • na zahuštění strouhanku / ovesné vločky / pohankovou mouku – viz tip

POSTUP:

Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a ty povaříme ve vroucí osolené vodě (stačí 5 minut). Scedíme – necháme je na cedníku řádně okapat a po mírném zchladnutí z nich důkladně vymačkáme vodu a pokrájíme nadrobno. Nakrájenou cibuli a slaninu osmažíme na trošce přepuštěného másla. K nasekané kapustě přidáme osmaženou cibulku se slaninou, vejce, prolisovaný česnek, dostatečné množství soli, koření (promneme ho v ruce) a nastrouhaný sýr. Zahustíme strouhankou či drcenými ovesnými vločkami, nebo pohankovou moukou. Těsto můžeme nechat chvilku odležet. Tvoříme karbanátky (lépe to jde mírně navlhčenýma rukama), které pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu na plechu vyloženém pečícím papírem dozlatova. Během pečení je možné je opatrně obrátit. Podávejte je s brambory, se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo samostatně, s další zeleninou apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Karbanátky jsem zahustila pohankovou moukou. Byla to trošku patlavější práce, ale chuťově byly moc dobré. Zdravější variantou je též zahuštění podrcenými ovesnými vločkami, kdy můžete těsto nechat chvíli odležet. Nejjednodušší variantou je zahustit je strouhankou nebo vhodným nakrájeným pečivem (namočeným v trošce mléka). Do karbanátků lze přidávat mleté maso nebo třeba i k cibulce nastrouhanou orestovanou mrkev.

(25.1.2021, Š.Hajská)