Kaše z červené čočky se zeleninou - Fit Poradna

Červenou čočku mám ráda v kterémkoli ročním období. Protože patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny, je možné ji vařit i v létě. Rozhodně ji nemusíte jíst jen teplou. Studená varianta kaše je v teplých letních dnech příjemně osvěžující. Navíc jí právě v létě můžete kombinovat s tepelně neupravenou zeleninou – s rajčaty, s listovým salátem, ale i s čerstvými sekanými bylinkami a jedlými květy.

POTŘEBUJEME (na 2-3 porce):

  • 200 g červené čočky
  • 2 mladé mrkve
  • kousek celeru
  • snítky tymiánu a oregana
  • 1 bobkový list
  • (koření Dobrou náladu)
  • citrónovou kůru – viz tip
  • sůl
  • listy salátu, rajčata
  • ghí nebo řepkový olej
  • jablečný ocet
  • libovolný panenský olej
  • jarní cibulku
  • zelenou petrželku nebo jedlé květy na ozdobu

POSTUP:

Čočku propláchneme a necháme okapat. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Čerstvé bylinky opláchneme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém tuku několik minut orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme trochu směsi sušeného koření (např. Dobrou náladu od Sonnetoru) a červenou čočku a pár minut promícháme a necháme obalit čočku a zeleninu v koření. Potom přidáme snítky zelených bylinek a bobkový list a zalijeme dostatečným množstvím vody (400-500 ml). Vaříme pod pokličkou 15 minut. Potom čočku osolíme a vypneme plamen. Před podáváním přidáme citrónovou kůru, popř.opepříme čerstvě mletým pepřem. Podáváme teplou nebo studenou s opláchnutými a okapanými listy salátu, s rajčaty apod., které i s čočkou pokapeme lžící panenského oleje a jablečného octu. Zdobíme kolečky jarní cibulky, petrželkou nebo jedlými květy.

Dobrou letní chuť! 😋

TIP: Když koupím bio citróny, kůru najemno nastrouhám, prosuším a uskladním do uzavřené skleničky na pozdější využití. A když vám zbyde trochu kaše, můžete ji použít i jako pomazánku třeba k večeři.

(27.6.2022, Š.Hajská)