Tohle je oblíbený dort na rodinné oslavy. Množství použitého cukru jsem během několika let postupně snížila a druh použité mouky volím podle toho, pro koho je dort určený. Fantazii při zdobení dortu se meze nekladou….
SUROVINY NA 2 DORTOVÉ KORPUSY
NA KRÉM
S borůvkami a levandulí
NA OZDOBENÍ
POSTUP
Upečeme korpusy (ideálně den předem):
Troubu předehřejeme na střední teplotu (170 stupňů). 2 dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme papírem na pečení. Lze zvolit 2 stejné formy nebo jednu větší a druhou menší (na patrový dort). 1 hrnek kakaa holandského typu rozmícháme ve 2 hrnkách překapané (vychladlé) kávy. 3 hrnky prosáté mouky smícháme s 1/2 lžičkou sody a 1/2 lžičkou prášku do pečiva. Dobře rozmícháme (zpěníme) máslo s cukrem. Do máslové hmoty přidáváme postupně po jednom vejce, pak polovinu moučné směsi, poté kakao rozmíchané v kávě a nakonec zbylou moučnou směs. Důkladně rozmícháme. Husté těsto rozdělíme do připravených forem a dobře rozetřeme do stran (prostředek se vždy trochu vyvýší). Vložíme do trouby a pečeme cca 35-40 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto upečené. Přesuneme na mřížku a necháme vychladnout. Po chvíli opatrně vyjmeme z formy, korpusy obrátíme a stáhneme z nich papír.
Pokud použijeme jen 1 korpus, lze po jejich vychladnutí jeden z nich zamrazit nebo uchovat na chladném místě zabalený ve folii na později.
Mezitím si připravíme krém:
Množství krému volíme podle toho, zda použijeme oba korpusy. Pokud použijeme 1, stačí obvykle krém ze cca 500 g (2 ks) mascarpone či ricoty. Pokud použijeme oba korpusy, dělám krém ze 750-1000 g mascarpone/ricotty. (3-4 ks). Poměr volím cca 2/1 ve prospěch mascarpone, aby krém byl tužší. Krém lze použít libovolný (s pudinkem, tvarohový, ze svařeného kokosového krému s kakaem atd.). Varianta mascarpone+ricotta je nejjednodušší a nejrychlejší). Dobře rozmícháme, dle chuti osladíme (korpus je velmi málo sladký) a dáme na chvíli vychladit do lednice. Krém můžete i přírodně obarvit (např.sušenými drcenými borůvkami – viz foto).
Dokončení:
Korpusy opatrně vodorovně rozřízneme, případně seřízneme prostředek korpusů (zarovnáme je). Před plněním krémem je lze prokapat kávovou či alkoholovou esencí apod., aby byl dort správně „vlhký a vláčný“. Postupně potíráme zvolenou náplní a spojujeme, vždy důkladně přitiskneme obě půlky k sobě. Pokud zdobíme čokoládovou polevou (hořká čokoláda rozpuštěná s kakaovým máslem), dáme dort před politím na chvíli vychladit do lednice. Hotový dort zdobíme ovocem, nastrouhanou čokoládou, zelenými lístečky, jedlými květy atd.
TIP:
Mouku kombinuji a používám podle toho, co doma mám a pro koho dort peču (např. 1 hrnek hladké mouky + 2 hrnky pohankové). Pohanková mouka má specifickou chuť (ne každému vyhovuje). Výhodou je, že je bezlepková a dobře pojí. V původním receptu byly 3 hrnky cukru, které jsem postupně snížila jen na 1 hrnek. Počítejte s tím, že korpus je méně sladký a proto je dobré ho důkladně promazat či prokapat. Náplň a ozdobení lze volit libovolné. Dříve jsem dort zdobila domácím marcipánem, ale tohle je pracnější varianta s větším množstvím cukru a proto jsem postupně marcipán (byť domácí a odlehčený) nahradila krémem z mascarpone.
Další tip na krém:
Množství je spíše jen na 1 korpus. V malém kastrůlku přivedeme k varu hrnek kokosového mléka a 2 lžíce medu. Ztlumíme na minimum a necháme probublávat za stálého míchání. Mléko se zredukuje na polovinu a ztuhne, takže bude jako pasta. Přidáme 2 lžíce kakaa a trochu pravé vanilky, rozmícháme a vychladíme v ledničce.
(28.6.2020, Š.Hajská)