Obrácený švestkový koláč - Fit Poradna

Švestky mám moc ráda. Nejradši „slupnu“ samotné švestky jen tak na svačinu. 😋

Když je švestek větší úroda, neodolám a upeču švestkový koláč (na snídani). Variant na švestkové koláče existuje nespočet…… Jeden recept na švestkový koláč jsem loni „obrátila“ a byla to zajímavá změna. Příprava je rychlá a jednoduchá. Mouky i způsob slazení můžete jako vždy „vylepšit“ a vyzkoušet svoji vlastní variantu švestkového koláče. 🙂

POTŘEBUJEME:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 5 lžic řepkového oleje

Sypké přísady:

  • 100 g celozrnné mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g mletých mandlí
  • 40 g mletého máku
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku

Na dno formy:

  • máslo na vymazání
  • 1/2 lžíce cukru na vysypání
  • půlky méně zralých švestek

POSTUP:

Formu (hranatou na chlebík nebo kulatou na koláč) vymažeme máslem a dno vysypeme troškou cukru (max. 1/2 lžíce), na něj položíme oprané, okapané a rozpůlené švestky řezem dolů.

Dobře rozmícháme první 4 suroviny. Ve druhé míse smícháme sypké suroviny. Poté přidáme sypké suroviny do tekutých a znovu dobře promícháme. Těsto rozetřeme na švestky. Pečeme na střední teplotu (160-170 stupňů, cca 30 minut). Upečení koláče můžeme ověřit špejlí. Necháme vychladnout a potom opatrně vyklopíme z formy.


Dobrou chuť!

(9.8.2020, Š.Hajská)