Švestky mám moc ráda. Nejradši „slupnu“ samotné švestky jen tak na svačinu. 😋
Když je švestek větší úroda, neodolám a upeču švestkový koláč (na snídani). Variant na švestkové koláče existuje nespočet…… Jeden recept na švestkový koláč jsem loni „obrátila“ a byla to zajímavá změna. Příprava je rychlá a jednoduchá. Mouky i způsob slazení můžete jako vždy „vylepšit“ a vyzkoušet svoji vlastní variantu švestkového koláče. 🙂
POTŘEBUJEME:
Sypké přísady:
Na dno formy:
POSTUP:
Formu (hranatou na chlebík nebo kulatou na koláč) vymažeme máslem a dno vysypeme troškou cukru (max. 1/2 lžíce), na něj položíme oprané, okapané a rozpůlené švestky řezem dolů.
Dobře rozmícháme první 4 suroviny. Ve druhé míse smícháme sypké suroviny. Poté přidáme sypké suroviny do tekutých a znovu dobře promícháme. Těsto rozetřeme na švestky. Pečeme na střední teplotu (160-170 stupňů, cca 30 minut). Upečení koláče můžeme ověřit špejlí. Necháme vychladnout a potom opatrně vyklopíme z formy.
Dobrou chuť!
(9.8.2020, Š.Hajská)