„Červená řepa podporuje regeneraci a tvorbu červených krvinek. Obsahuje oxid dusnatý, který pomáhá k lepšímu prokrvení a okysličení celého těla. Přivádí více kyslíku ke každé buňce v těle, rozšiřuje cévy a prokrvuje vlásečnice. Proto je červená řepa skvělá potravina pro sportovce, vytrvalce, běžce i pro workoholiky.„
(z knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou)
Červenou řepu mám v kuchyni ráda. Je velmi variabilní a lze z ní připravit vše – od předkrmu, polévky, pomazánky přes hlavní chod až k salátu či dezertu. Je stálicí mého zimního jídelníčku.
Takže i na jaře, kdy je dobré přirozeným způsobem podpořit funkci jater, přidávám pomaličku k téhle zimní hvězdě zase znovu i jarní poklady……
POTŘEBUJEME (na cca 13 koulí):
POSTUP:
Drcené lněné semínko namočíme chvilku předem do trošky vody. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Oloupanou červenou řepu a sýr nastrouháme najemno. K řepě a sýru přidáme vejce a lněné semínko. Osolíme a okořeníme dle chuti a zahustíme drcenými vločkami nebo bezlepkovou moukou. Po promíchání tvoříme koule (dle potřeby si ruce můžeme navlhčit) a dáváme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut.
Dobrou chuť! 😋
(1.4.2023, Š.Hajská)