Krémová cizrna s tempehem - Fit Poradna

2-3 porce, celkem cca 4.003 kJ = 958 kcal / 65 g sacharidů / 44 g bílkovin / 54 g tuků / 23 g vlákniny – uvedené hodnoty jsou jen orientační…

  • 100 g cizrny v suchém stavu, předem namočené
  • 100 g uzeného tempehu (větší ½ balení)
  • 200 g mrkve
  • 15 g ghí (přepuštěného másla)
  • 15 g tahini (sezamové pasty)
  • sůl a mletý pepř
  • kurmuma a drcený kmín (lze vynechat)
  • 1 bobkový list (nebo saturejka, libeček apod.)
  • zelené bylinky na ozdobení (petrželka, máta nebo koriandr)

Cizrnu necháme namočenou přes noc, před vařením vodu vyměníme a s bobkovým listem ji (bez soli) uvaříme, nejlépe v tlakovém hrnci (cca 40 minut). Po uvaření ji scedíme.

Na přepuštěném másle orestujeme pár minut nadrobno nakrájenou mrkev. Poté přidáme kostičky tempehu, okořeníme drceným kmínem a kurkumou a společně pár minut za občasného míchání opékáme. Přidáme uvařenou cizrnu, prohřejeme, dosolíme, případně trochu opepříme a po sejmutí z plamene přimícháme tahini a nadrobno nasekané bylinky.

Dobrou chuť!

TIP: Cizrnu je možné uvařit ve větším množství (celé balení) a poté uvařenou luštěninu rozdělit na porce a zamrazit. Tím si příště usnadníte vaření. Příště stačí vyndat uvařenou luštěninu z mražáku a nechat povolit.

Cizrna obsahuje hodně železa, ale i vápník, hořčík, draslík a další minerální látky. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Doporučuje se používat v prevenci i terapii tzv. civilizačních onemocnění. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Dětem ji můžete přidávat jako součást krémových zeleninových polévek.

(Š.Hajská, 26.10.2019)