Kuřecí maso s kurkumou a smetanou - Fit Poradna

„Kurkumin, karotenoid obsažený v kurkumě, účinně působí při zánětu, rakovině a trombóze. Protisrážlivý účinek se popisuje v odborné literatuře. Kurkumin mimo jiné selektivně blokuje enzymy podílející se na krevní srážlivosti. Kurkumin, který je jednou ze součástí kari, patří k nejúčinnějším preventivním přípravkům u kardiovaskulárních nemocí a chronického zánětu.“ (David Frej: Stravou proti zánětu)

Tohle jídlo jsme si s dětmi oblíbily během té doby, kdy byly doma. Potřebovala jsem „slunce na talíři“ i v „tmavém“ období. Teď v létě, kdy jsou k dispozici čerstvé bylinky, lze posílit efekt kurkumy použitím zelených bylinek (jak při vaření, tak čerstvých na talíři).

POTŘEBUJEME:

  • 2-3 kuřecí prsa
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíci ghí
  • 1-1,5 dl smetany
  • trošku kurkumy
  • sůl
  • snítky oregana a tymiánu
  • čerstvé zelené bylinky na ozdobu (např. hladkolistou petržel)

POSTUP:

Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, rozkrojíme ji na 2 půlky a nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm kousky masa. Nejprve z jedné strany, potom posypeme solí a kurkumou a opečeme maso i z druhé strany. Přidáme plátky cibule a opečeme trochu i cibuli. Zalijeme smetanou a naředíme vodou tak, aby maso bylo z větší části ponořené a omáčky bylo „akorát“. Přidáme snítky bylinek a necháme lehce probublávat pod pokličkou, dokud maso není měkké (cca 15 minut). Dochutíme a můžeme podávat. Podáváme s rýží nebo s vařenými jáhly a s čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Místo klasické smetany lze použít kokosové mléko (u citlivějšího zažívání apod.).

(9.7.2021, Š.Hajská)