Zázvor je nazýván králem koření, obsahuje přibližně čtyři sta složek včetně antioxidantů a enzymů, podporuje trávení, vstřebávání živin a vylučování, má silné protizánětlivé účinky.
Kombinace květáku, kurkumy a zázvoru je vhodná třeba právě do chladnějšího období – horká polévka s kořením vás krásně prohřeje a její žlutá barva vás pozitivně naladí i tehdy, kdy je těch barev na talíři (nebo kolem nás) trochu méně…..
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek a jarní cibulku na plátky. Zázvor na malé kousky nebo ho nastrouháme nahrubo. Květák opláchneme a rozebereme na růžičky. Na tuku zpěníme oba druhy cibule spolu s česnekem, přidáme kurkumu a pár minut promícháme. Přidáme růžičky květáku, zázvor a zalijeme horkou vodou či vývarem tak, aby květák byl ponořený a vody nebylo na polévku hodně, budeme později přidávat smetanu. Osolíme a uvaříme doměkka (cca 15 minut). Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme a dochutíme trochou smetany, dosolíme či dokořeníme dle chuti. Podáváme s kolečky pórku, nasekanou zelenou petrželkou apod. Můžeme přidat i krutony či trochu sýru, podle toho, jak hodně chceme mít polévku sytou.
Dobrou chuť! 😋
(18.11.2022, Š.Hajská)