Většina zeleniny patří k potravinám s nejnižším glykemickým indexem. Tohle jídlo je bohaté na bílkoviny, díky kuřecímu masu. Obsahuje až 19 g bílkovin a jen malé množství sacharidů a tuků. Množství tuků můžete v salátu ovlivnit volbou zálivky. Pokud potřebujete, aby bylo jídlo sytější, můžete k salátu podávat vhodné pečivo či chléb. Bez přílohy se salát hodí do jídelníčku těch, co se snaží zredukovat svoji hmotnost a nebo chtějí zařadit z jakýchkoli důvodů zkrátka jen „něco lehčího“.
NA 1 PORCI POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Zeleninu očistíme a nakrájíme (okurku na větší kostky, rajčátka na půlky, cibuli na kostičky). Maso též nakrájíme na kostky. Bylinky (dle výběru) opláchneme a nasekáme. Vše smícháme spolu se zálivkou z bílého jogurtu či zakysané smetany, mírně osolíme a necháme chvíli odležet.
Dobrou letní a osvěžující chuť! 😋
DALŠÍ TIPY A VARIANTY:
Z bylinek můžete použít např. oregano, bazalku, hladkolistou petržel nebo koriandr. Místu kuřecího masa můžete použít jakékoli drůbeží maso (je méně tučné a lehčeji stravitelné). Místo jogurtu lze použít zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku. Pokud vám naopak z nějakého důvodu nesedí mléčné výrobky, zálivka lze připravit z panenským olejů, z avokáda apod.
(16.7.2021, Š.Hajská)