Levandulové cupcakes - Fit Poradna

Upečením levandulových cupcakes jsem si splnila jeden svůj malý sen. Inspiraci jsem našla v časopise a autorkou původního receptu je blogerka Lucie Dvořáková (blog chezLucie). Jen jsem si (jako obvykle) recept upravila (snížila množství medu v něm atd.). Mám ráda bylinky a jedlé květy, včetně jejich vůní. Vůně levandule je specifická. Dle aromaterapeutů není použití éterického oleje na pečení zrovna ideální a tak jsem vyzkoušela nahrazení éterického oleje sušenou levandulí (a levandulovým cukrem). Krém jsem „samozřejmě“ barvila přírodně (sušenou borůvkou), jak jinak….

Nejsem cukrářka, ale výživová poradkyně s celostním přístupem….

POTŘEBUJEME (na 24 klasických nebo 48 mini kusů):

  • 110 g másla
  • 60 g medu
  • 2 lžíce levandulového cukru
  • 3 vejce
  • 3 lžičky sušené levandule – viz tipy
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 60 ml mléka

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 malé Lučiny (125 g celkem)
  • 1 balíček sušené borůvky GW
  • levandulový cukr dle potřeby
  • 3 kapky bio levandulového éterického oleje

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Do jedné mísy si připravíme prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme do pěny máslo s medem a levandulovým cukrem a postupně vmícháme 3 vejce. Přidáme sušenou levanduli (množství dle vašich preferencí) nebo bio éterický levandulový olej (viz tipy). Sypkou směs a mléko postupně střídavě zapracujeme do máslové směsi. Umícháme dohladka. Naplníme připravené papírové košíčky ve formě (ideálně je plníme cca do 2/3). Pečeme dle velikosti muffinů dozlatova (malé mini-muffiny 12-15 minut, velké 20 minut a víc). Mezitím si vyšleháme krém. Vychladlé muffiny zdobíme krémem. Můžete je ozdobit i malým množstvím sušených květů.

Dobrou sváteční chuť! 😋

TIPY: Levandulový cukr jsem si připravila rozmixováním cukru se sušenou levandulí. Když jsem do těsta místo levandulového cukru a sušené levandule použila pouze éterický olej (abych vyzkoušela obě varianty), přidala jsem o 2 lžíce medu více a přesně 7 kapek éterického oleje do těsta. Do krému jsem přidala jen 3 kapky éterického oleje. Množství krému si můžete upravit (možná ho budete potřebovat trochu méně) a osladit ho můžete cukrem či medem. Muffiny můžete sníst i bez krému (dětem budou určitě více chutnat bez krému). Přeci jen – levandulová esence není vhodná pro každého…

Tak si recept sami upravte tak, jak to potřebujete.

(18.12.2024, Š.Hajská)