Na linecké cukroví je spousta různých receptů. Dřív jsem pekla linecké cukroví podle Hanky Zemanové (slazené rýžovým sirupem). Ne každý má však doma rýžový sirup, tak sdílím variantu na těsto slazené moučkovým třtinovým cukrem.
A marmelády použijte jen „jako šafránu“.
POTŘEBUJEME (na 2 plechy):
100 g hladké špaldové mouky
100 g celozrnné mouky
40 g moučkového třtinového cukru
150 g másla
2 žloutky
nastrouhaná kůra z bio citrónu
domácí marmeláda na promazání
POSTUP:
Do mísy nebo na vál dáme prosátou mouku, cukr, máslo, žloutky a citrónovou kůru. Co nejrychleji zpracujeme do hladkého těsta.
Přikryté dáme do lednice alespoň na hodinu odpočívat.
Troubu předehřejeme na 150-160 stupňů a z těsta postupně vyválíme na lehce pomoučeném vále placky, ze kterých vykrajujeme požadované tvary (½ tvarů s otvorem uprostřed). Přenášíme je opatrně (pomocí nože) na vymazaný či pečícím papírem vyložený plech.
Pečeme pár minut do zlatova.
Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou (plné a děrované tvary).