Losos pečený v troubě je velmi jednoduché jídlo. Když je teplejší počasí, je dobrý jen se zeleninovou přílohou. Díky svojí vyšší tučnosti dobře zasytí a také dodá tělu zdravé tuky (omega 3 polynenasycené mastné kyseliny).
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů a pekáček vyložíme pečícím papírem. Rybu lehce opláchnete, osušíme a položíme kůží na pečící papír. Pečeme ji s kůží (bez ohledu na to, zda ji jíme) – právě kvůli zmiňovaným zdravým tukům. Lehce ji osolíme a posypeme trochou oblíbených sušených bylinek nebo čerstvými bylinkami. Můžeme ji zlehka zakápnout olivovým olejem. Pečeme dle velikosti porce 15-20 minut. Mezitím si očistíme zeleninu, mrkev nakrájíme na tenké šikmé plátky, cuketu na větší kostky a cherry rajčata jen opláchneme. Na tuku orestujeme pár minut mrkev, potom přidáme na pár minut cuketu a rajčátka. Osolíme, můžeme přidat středomořské bylinky a celkově jen krátce tepelně upravíme. Rybu podáváme jen s troškou citrónové šťávy a se samostatnou zeleninou. Do zeleniny lze vmíchat trochu zakysané smetany, pokud ji máte rádi a chcete, aby jídlo bylo sytější.
Dobrou chuť! 😋
(10.5.2021, Š.Hajská)