Makovník slazený datlemi - Fit Poradna

Sušené datle obsahují velké množství cukru (více než 60%). A tak je možné s nimi sladit. Zejména tehdy, pokud chceme ve stravě snížit množství klasického cukru. Na rozdíl od něj obsahují řadu vitamínů a minerálních látek.

Už si nepamatuji, odkud a od koho jsem si opsala tento recept. Tak za ten původní recept, který jsem jen trochu upravila, děkuji. Třeba se vám bude také hodit….

POTŘEBUJEME:

  • 100 g datlí
  • 300 ml vody
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 g mouky – viz tip
  • 100 g mletých mandlí nebo ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g máku
  • 1 lžičku mleté skořice

POSTUP:

  1. Mák umeleme. Datle povaříme ve 300 ml vody a rozmixujeme je ponorným mixérem.
  2. Troubu předehřejeme na 160-170 stupňů.
  3. Smícháme mleté mandle a mák a zalijeme tekutými ingrediencemi (datlovou směsí a olejem). Promícháme.
  4. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí.
  5. Malou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a rozetřeme do ní těsto na makovník.
  6. Pečeme mírně dozlatova (25 minut a víc, dle potřeby).
  7. Podáváme nejlépe samostatně. Zasytí velmi dobře.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Zkoušela jsem ho z celozrnné mouky i z pohankové mouky. Pokud nepotřebujete z nějakého důvodu použít bezlepkovou mouku, doporučuji péct ho z celozrnné mouky (špaldové či pšeničné). Místo mandlí lze použít vlašské ořechy. Makovník můžete péct i v malé bábovkové formě (vymazané máslem a vysypané moukou).

(12.10.2024, Š.Hajská)