Sušené datle obsahují velké množství cukru (více než 60%). A tak je možné s nimi sladit. Zejména tehdy, pokud chceme ve stravě snížit množství klasického cukru. Na rozdíl od něj obsahují řadu vitamínů a minerálních látek.
Už si nepamatuji, odkud a od koho jsem si opsala tento recept. Tak za ten původní recept, který jsem jen trochu upravila, děkuji. Třeba se vám bude také hodit….
POTŘEBUJEME:
100 g datlí
300 ml vody
100 ml oleje
100 g pohankové mouky
100 g mletých mandlí
2 lžičky prášku do pečiva
100 g máku
1 lžičku mleté skořice
POSTUP:
Mák umeleme. Datle povaříme ve 300 ml vody a rozmixujeme je ponorným mixérem.
Troubu předehřejeme na 160-170 stupňů.
Smícháme mleté mandle a mák a zalijeme tekutými ingrediencemi (datlovou směsí a olejem). Promícháme.
Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí.
Malou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a rozetřeme do ní těsto na makovník.
Pečeme mírně dozlatova (25 minut a víc, dle potřeby).
Podáváme samostatně nebo s tvarohem, jogurtem apod.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Makovník lze upéct i v malé bábovkové formě (vymazané máslem a vysypané pohankovou moukou).