Makový dortík bez mouky - Fit Poradna

Mák patří mezi tradiční potraviny české kuchyně. Už český Honza si nesl do světa buchty s mákem. :o)

Recept na makový dortík bez mouky jsem před pár lety dostala od jedné klientky, která ho měla od své dcery. Za recept jí moc děkuji, patří mezi oblíbené…..

Na korpus (do menší formy):

  • 150 g čerstvě namletého máku
  • 2 vejce
  • 80 g bílého jogurtu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1 jablko – jemně nastrouhané (bez slupky)
  • ½ banánu (většího, nebo 1 malý)
  • 1 čajová lžička jedlé sody (nebo ½ lžičky prášku do pečiva)
  • špetka soli

Na krém:

  • tvaroh / ricotta / mascarpone
  • 1-2 lžíce bílého jogurtu / zakysané smetany
  • med na oslazení (lze nahradit jiným sladidlem)

Na ozdobení:

  • trocha drobného ovoce
  • lístečky máty či meduňky
  • nastrouhaná hořká čokoláda / troška levandule

Rozehřejeme troubu na 170 stupňů. V misce smícháme mletý mák se sodou, žloutky, jogurtem, rozpuštěným máslem, nastrouhaným jablkem a rozmačkaným banánem. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a sníh opatrně vmícháme do makové směsi. Dáme do formy (vysypané nebo vyložené pečícím papírem) a upečeme. V průběhu pečení lze přikrýt pečícím papírem (je-li to nutné).

Suroviny na krém dobře rozmícháme a trochu osladíme. Po vychladnutí korpus ozdobíme krémem, drobným ovocem či nastrouhanou hořkou čokoládou apod. Dortík dáme vychladit do lednice a před podáváním nakrájíme na porce. Dobrou chuť!

(3.11.2019, Š.Hajská)