Malá francouzská inspirace - Fit Poradna

Na francouzské kuchyni se mi líbí to, že používají mnohem více zeleninu a bylinky. Jak jsem se dočetla ve francouzské kuchařce – správná francouzská kuchařka zahajuje vaření už samotným nákupem (např. na místních trzích) a výběrem kvalitních surovin do kuchyně. 😍

Recept je volnou inspirací na klasická francouzská jídla……

PEČENÝ KRÁLÍK (s bouquet garni) a RATATOUILLE (trochu jinak)

POTŘEBUJEME:

  • 1 naporcovaného králíka
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého nebo růžového vína
  • bylinky na bouquet garni (viz tip)
  • kousek másla nebo ghí
  • sůl, pepř
  • trošku vody na podlití

Na ratatouille:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cuketu
  • 1 menší patizon
  • ½ batáty (lze vynechat)
  • 1 červená papriku
  • cherry rajčata
  • petrželku, oregano, tymián
  • sůl, pepř
  • sýr typu feta, balkán, bryndza, kozí…

POSTUP:

Naporcovaného králíka nasolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Přidáme plátky česneku. Připravíme si bouquet garni. Bylinky, které máme (delší větvičky), svážeme do svazečku (nejlépe režnou nití) a položíme na králíka. Přidáme deci vína a dáme péct do trouby (lze to i v remosce). Králíka v průběhu pečení políváme výpekem, dle potřeby lehce podlijeme vodou a v průběhu pečení přidáme ještě kousíček másla. Můžeme potírat přímo bylinkovým svazečkem (ale opatrně, ať se nespálíte). Později dáme svazek bylinek stranou (do šťávy), abychom mohli králíka upéct dozlatova, v závěru pečení vyndáme bouquet garni z pekáčku. Mezitím si připravíme zeleninovou směs. Jednotlivé druhy zeleniny nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme na pánvi olivový olej a dáme na něj nakrájenou zeleninu s výjimkou rajčat. Osolíme, opepříme a přidáme nasekané oregano a tymián (odrhnutý z větviček). Opékáme asi 5-7 minut bez pokličky, přidáme přepůlená rajčata a poté zeleninu dusíme stejně dlouhou dobu pod pokličkou. Potom znovu odklopíme, vypneme plamen, přidáme nasekanou petrželku, posypeme rozdrobeným sýrem a zlehka zamícháme. Podáváme s upečeným králíkem.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Bouquet garni je svazek bylinek převázaný provázkem (režnou nití). Používá se přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů. Vaří se spolu s ostatními přísadami, čím pokrmu dodává bylinkovou chuť a vůni, a před podáváním pokrmu je potřeba ho odstranit. Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje petržel, tymián a bobkový list. Konkrétní složení je na Vás a na tom, jaké bylinky máte k dispozici. Můžete použít kerblík, rozmarýn, saturejku, estragon a další. Používejte bylinky s ohledem na to, pro koho vaříte. Francouzi prý levanduli do bouguet garni nepoužívají – já ji miluji a tak jsem neodolala…..

 

(Š.Hajská, 31.7.2020)